Amerika har börjat med arbetsmarknadspolitiska åtgärder
september 7, 2011
Talet som Mahmoud Ahmadinejad höll i FN
september 23, 2011

Washington och IMF tycker till om Sverige

Ja då har en grup beslutsfattare i Washington dvs IMF (Internationella Valuta Fonden) tyckt till om den svenska ekonomin. Trojkamedlemmen IMF har skrivit en rätt flummig rapport som sägs avgöra hur bra Sverige är enligt bankregelverket dvs Basel III reglerna. Ifall du tar dig tid att läsa rapporten märker du att rapporten har ett fokus på den svenska transparansen.

Finansinspektionen verkar inblandad – ja de klagar på anslagen till myndigheten och sitt oberoende så jag gissar att FI är medförfattare till dokumentet. Bland förslagna åtgärder finns att FI ska få ökat oberoende och hitta alternativa finansieringsmodeller. Ja det kan ju behövas eftersom många duktiga jurister från FI lär rekryteras till bankerna – vilket inte kan vara så roligt för Generaldirektören Martin Andersson.

Vilka marknadsaktörer har varit med och skrivit rapporten?
Bland de som har fått tillfälle att tycka till om Sveriges ekonomi finns naturligtvis Riksbanken och finansdepartementet och representater från bankerna (jag antar de 4 storbankerna) och icke namngivna institutioner från utlandet och inom landet. I IMF rapporten framgår det också att: The policy of publication of staff reports and other documents by the IMF allows for the deletion of market-sensitive information.

Utöver problemet med att vi inte direkt vet vilka marknadsaktörer som varit involverade eller att de kan ha tagit bort känslig marknadsinformation verkar inga av de nya spelarna exempelvis inlåningsinstitut verkar vara representerade. Man kan ju undra vad inlåningsinstituteten exempelvis tycker om insättningsgarantin som fungerar som ett stort etableringshinder för nya företag som vill konkurrera på banksektorn.

Vilka på IMF har skrivit rapporten?

Det framkommer inte tydligt vem på IMF som har skrivit rapporten men det framkommer däremot i metataggarna som Google använder sig av. Enligt metataggarna bestod bedömningsgruppen av Katharina Seal, Stephanie Stoltz och Su Hoong Chang från IMF. De verkar vara rätt okända ekonomer (kanske mer troligt att det är jurister) och när jag sökte på Internationella Monetary Funds hemsida får man inte upp någon information om ”experterna”. Det har också funnits utomstående experter: Keith Bell ja han verkar vara specialist på länder som Tanzania, Burundi, Guernsey och Luxemburg. Richard Britton från värlsbanken som ser ut att ha en hemsida från 80-talet. Finnen Tom Kokkola med bakgrund från ECB och arabiska länder. Konstigt nog lyser svenska namn med frånvaron i rapporten.

Hur rapporteras IMF:s rapport i svensk media?

Enligt en artikel i DI som hänvisar som vanligt helt okritiskt till IMF rapporten oroar sig IMF om de stora banklånen. I dokumentet framgår att det finansiella systemet uppgår till 550% av BNP och att banksektorn är starkt koncentrerad till de fyra stora bankerna. Dagen innan rapporten släpptes säger Swedbanks VD Michael Wolf att Svenska Bank sektorn är för stor….och Anders Borg hänvisar till IMF och påvisat att Europas banker har kapitalproblem – kanske vi behöver låna nypressade dollar? Ja, ja kanske banksektorn är för stor för vårt land- men ett ännu större problem är att det inte är någon konkurrens inom banksektorn.

Enligt John Perkins  ”The Secret History of the American Empire” har det förekommer att man använt IMF för att villkora pengar och i boken tar de upp ett exempel med Venezuela där det funnits krav på flygövervakning. Jag undrar i mitt stilla sinne hur det förhåller sig med med Sverige och saker som varit märkliga och ofta gått på tvärs mot folkviljan. Tyvärr finns det många exempel FRA, Ired-lagen, Piratebay, Tobin skatten, militären i Afghanistan, Julian Assange och de Egyptiska utlämningarna – jag önskar i mitt sinne att det inte finns några ekonomiska påtryckningar. I vilket fall visar saker som har hänt behovet att öka transparensen mellan organisationer som IMF, ECB och världsbanken så att jag och många med mig slipper undra.

Rapporten som ligger till grund för de utspelen hittar du här:
Ladda ner pdf-dokumentet från IMF:s hemsida

Enligt riksbankens hemsida skickar IMF årligen en delegation till Sverige som utvärderar den svenska ekonomin och den politik som förs. De flesta länder låter dessutom IMF göra en sk Financial Sector Assesment Programs (FSAPs). Enligt dokumentet är åsikterna i dokumentet inte några officiella ställningstaganden från direktionen i IMF eller från Sveriges regering utan från personalen i teamet som har skrivit dokumentet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *