Felräkningen som sänkte amerikas kreditvärdighet
augusti 6, 2011
Den dyra lekstugan som vi alla betalar – Sveriges banker
augusti 8, 2011

Valutasamarbeten i Norden?

I helgen ska G7 ha telefonmöte gruppen brukar ibland refereras som de ”7  mäktigaste ekonomierna” och de ska komma fram till hur man ska lösa finansproblemet. Men G7 gruppens egna ekonomier hackar trögt, förtroende kring deras politiska ledare är lågt bland andra länder och de har stora underskott i sina ekonomier om man får tro Wikipedia.Not My President

Att länderna är har hög levnadsstandard är något som inte kan ifrågasättas men de har också gigantiska statsskulder och trots det hög kreditvärdighet och flera har AAA.

 • Frankrike med Nicolas Sarkozy i spetsen har av någon konstig anledning fortfarande högsta kreditvärdighet AAA. Landet har en statsskuld på 4,698,000,000,000 USD 182 % av BNP (wikipedia)
 • Tyskland har högsta kreditvärdighet AAA men med en statsskuld på 4,713,000,000,000 eller 142% av BNP.
 • Italien  med Silvio Berlusconi har varit hårt pressad den senaste veckan med kreditvärdighet A+ och en statsskuld på 2,223,000,000,000 USD eller 108 % av BNP (wikipedia).
 • Japan har kreditvärdigheten AA- men en statsskuld på 2,441,000,000,000 USD eller 45 % av BNP (2010). Med den siffran slår japanarna länder som Zimbabwe och Grekland!
 • Storbritannien med Cameron har förvånadsvärt högsta kreditvärdighet AAA men med en statsskuld på 8,981,000,000,000 USD eller 400% av sin BNP (wikipedia)
 • USA har kreditvärdigheten AA+  men med en statsskuld på 14,300,000,000,000 dollar eller 95 % av BNP (wikipedia)
 • Kanada har högsta kreditvärdighet AAA och en relativt låg statsskuld i förhållande till de andra.

Fast kreditvärderingsinstituten sätt att värdera länder och regeringar är högst tvivelaktig och jämförelsen hur  de värderar privata värdepapper som AAA är något som kritiserats av ledande ekonomer. Om S&P år 2002 kunde sänka Japans kreditvärdighet pga politiska skandaler är det anmärkningsvärt att Italien och Frankrike inte har ÄNNU LÄGRE kreditvärdighet.

Länder som inte är med i G7

Tydligen är varken Brasilien, Ryssland, Indien, Saudi arabien eller Kina med i G7 gruppen. De nordiska länderna är individuellt lillputtstater men ifall man lägger ihop länderna så ser den ekonomiska styrkan betydligt bättre ut. Jag vill minnas att jag läst någonstans att ländernas gemensamma ekonomi hade platsat i G7. Inom BASIC samarbetet börjar de stora ekonomierna utanför G7 att formera sig.

Spelteori…vad kommer hända på valutamarknaden?

Slutsatsen blir att ifall G7 gruppen har ett möte kommer man att se till att de själva klarar sig från krisen dvs de kommer försöka behålla status quo så länge det innebär att de kan behålla den politiska makten. När man är osäker gör man ingenting. De kommer knappat komma med några svar hur de ska lösa finanskrisen men min gissning att de kommer att försöka se till att andra länder får betala skulderna – genom inflation.

Spelteoretiker kommer följa vad som händer och det finns stora krafter som sliter åt olika hål. Mellan de olika valutablocken finns stora slitningar men också inom valutablocken. Inom Europa har vi tex stora slitningar mellan norra och södra Europa. På tidningen Economist spekulerades det i veckan att Frankrikes inhemskt svaga president Sarkozy vill närma sig medelhavsländerna och slippa liberala krafter från norra Europa.

G7 länderna vill inte att kineserna och ryssarna vill ha en reservvaluta. Men om den starka G7 gruppen kan komma överrens om något så kallar man till  ett G8 möte där nästa aktör Ryssland ingår – hur kommer Putin.com att agera? Kritiken från länderna speciellt Brasiliens fd president Lula och Ryssland har varit massiv och nu i augusti fanns en artikel i Reuters där  Putin så långt att han kallade USA för en parasit.

 

Vad händer i Norra Europa?

Om Skandinavien var ett gemensam grupp skulle vi kunna häva våra intressen bättre i detta spel eftersom alla nordiska länder exklusive Island har det högsta kreditvärdet.

Jag blev lite förvånad att se att Sverige hade en skuld på 853,300,000,000 USD vilket motsvarar 91,487  USD per person….men trots det har vi högsta kreditvärdighet. Jag vill inte vara skyldig så mycket pengar – det räcker med CSN lånet….

Jag antar att det som Sverige lägger in i våra förhandlingar handlat om att rädda Baltikum där svenska banker har en stor exponering.

Och den här veckan träffades tre statsministrarna i Norden som är med i EU dvs Fredrik Reinfeldt, den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen och Finlands nytillträda statschef Jyrki Katainen. Finland är ett exempel på land som har fått betala dyrt för samarbetet inom Euro – deras skogsindustri har inte kunnat konkurrera mot Sveriges lägre priser. Norge var alltså inte med i statsminister träffen. Jag undrar vad statsministrarna pratade om – det finns naturligtvis områden där man borde samarbete och man skulle kunna hoppas att de pratar om ett gemensam nordiskt valutasamarbete?

Norra Europa behöver en stark och pålitlig valuta. Valutan heter inte Euro som den ser ut i dess nuvarande form. Men det kommer nog dröja innan vi är där…Om de Nordiska länderna inte ens kan samarbeta inom försvarssamarbeten som Nordic Defense cooperation (NDC) och köpa krigsmaterial från varandra så lär det dröja innan vi har gemensamt valutasamabete…


Länder med högsta kreditvärdighet

Här är länderna som fortfarande har högsta kreditvärdet (AAA)

 • Sverige
 • Norge
 • Finland
 • Danmark
 • Australien
 • Österrike
 • Kanada
 • Frankrike
 • Tyskland
 • Storbritannien
 • Nederländerna
 • Singapore
 • Schweiz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *