Livet är det som pågår medan vi gör något annat
april 18, 2010
En av de finaste presenterna jag fått…
december 27, 2012

Ett ord jag saknar i svenska språket

Vad är ditt legacy?

Jag kommer ihåg hur jag en stekhet dag filosoferade över en halvljummen Heiniken med en malaysisk barägare på en strand på ön Redang. Barägaren verkade vara nöjd med livet och sin lilla strandremsa där solen brände oss. Utanför baren snorklade ett fyrahundra kineser omkring bland små svartspetsiga revhajar och alla kineserna hade flytväst på sig eftersom de inte var simkunniga.

Den malaysiska barägaren höll en monolog om sin livsfilosofi och betonade att han ville lämna efter sig ett  ”legacy” och vad han ville bli ihågkommen för. Ironiskt nog kommer jag inte ihåg vad han ville bli  ihågkommen för men jag vill minnas att hans grundfilosofi var att inte göra någon person illa eller att ha handlat fel i någon situation. Kanske handlade det om att försöka vara sann mot sig själv. Några år senare hade jag en annan diskussion på Sturehof där en diplomat berättade att han hade 5 principer och levnadsregler som han höll sig till där den första regeln var att vara bra mot sin familj och den andra att göra gott och inte skada någon.

Ordet  ”legacy” ett anglosaxiskt ord vars betydelse tyvärr saknas i det svenska ordförrådet. I Sverige pratar vi ibland om arv men då handlar det oftast om materiella ting och inte alla de immateriella och själsliga delar som vi lämnar efter oss. Men livet är större än materiella ting – för det är väl knappast så att den som har mest när man dör vinner?

”Legacy” är alltså vad någon blir ihågkommen för eller vad den har lämnat efter ger sig som folk kommer ihåg, blir aktade för eller påverkat något. Det handlar om kunskap som går från människa till människa och de gyllene ögonblick vi ibland upplever med andra människor. Det finns mycket kunskap som överförs över generationerna. Någon person har berättat för mig att vår egna personlighet är influerad av föregående tre föräldrar generationer.

Att jämföra sig med Nelson Mandela

En retorisk fråga som jag fick härondagen var vad som skiljde mig från Nelson Mandela. Bara att ställa sig den frågan var en nyttig övning. Nelson Mandela, Jesus, Martin Luther King och Mahatma Gandi är giganter som har gjort ett stort avtryck på människor och deras ”varumärken” är något som mänskligheten kommer bära med sig. Deras varumärken står för frihet och kamp för det som är rätt.

Ja, vad har man själv presterat? Att jämföra sig med politiker och profeter kan vara rätt så förmätet i synnerhet ifall du vill leva ett lugnt liv och göra rätt för dig men det ger ändå perspektiv. Den vackraste handlingen man kan göra är kanske att göra något altruistiskt dvs utan tanke på motprestation. De vackraste altruistiska handlingarna kanske du har gjort mer för dig själv och ditt hjärta än för någon annan. Du vet att du har gjort något gott som har fört mänskligheten vidare. Du kanske har varit med och hackat ner Berlin muren. Du kanske har protesterat utanför vita huset. Du kanske har skrivit ett brev till en makthavare och protesterat mot en politisk fånge. Du kanske har hjälpt en människa som behövde din hjälp eller ”bara” lyssnat. Vi är många små och anonyma människor som finns och vi är tysta om vad vi gör. Det sägs att den vackraste dikten aldrig blev nedskriven.

En amerikans filosof som har inspirerat mig i mitt liv är Thoreau. Han verkar ha tänkt rätt mycket på sina livsval allt från dess att han levde eremitliv i skogen vid Walden och han fick mig att bo spartanskt i några år. Jag vill minnas att Thoreau skrev något om att han ville leva på så sätt att när du ligger  på dödsbädden skulle du se till att inte ångra några val i ditt liv. Tyvärr hittar jag inte det citatet men jag hittade istället följande vackra tanke.

Even the death of Friends will inspire us as much as their lives. They will leave consolation to the mourners, as the rich leave money to defray the expenses of their funerals, and their memories will be incrusted over with sublime and pleasing thoughts, as monuments of other men are overgrown with moss; for our Friends have no place in the graveyard.
– Henry David Thoreau

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *