Johan Norberg och den journalistiska etiken
juni 26, 2011
Läser Bill Clintons 14 ideer för att få Amerika på fötter
juli 16, 2011

Sveriges populäraste politiska webbplats

Slaget på Internet med de politiska bloggarna….
Jag la några minuter på att kolla upp vilka politiska partier som hade flest backlinks och domäner som pekade mot dem idag och under den senaste månaden. Det handlar alltså om våra politiska partiers länkbyggen som kan ge en indikation kring hur opinionsfrågor går.Traditionell brukar man mäta en webbs popularitet i antalet unika besökare men jag tycker det kan vara intressant att se på länkbygget och hur det har förändrats eftersom det är det som påverkar trafiken.

Bra länkbygge ger bra pagerank som är en av faktorerna som Google använder för vilket resultat man får upp när man söker olika frågor…En annan sak med att se på länkar är att de kan indikera att partiet har frågor som väcker engagemang och skapar länkar. Samtidigt bör det påpekas att länkar går lätt att manipulera och sätta upp automatiskt eller systematiskt vilket gör att måttet har sina brister.

Olika politiska partier:

  • Vänsterpartiet var överraskande störst av riksdagspartierna med 8046 backlinks och 449 domäner som pekade mot dem…
  • Centerpartiet var näst störst med 13,368 backlinks och 413 domäner som pekade mot dem,
  • Folkpartiet hade 8175 backlinks och 401 domäner som pekade mot dem.
  • Kristdemokraterna hade 6652 backlinks och 302 domäner
  • Sverigedemokraterna hade 3095 backlings och 210 domäner som pekade mot dem
  • Socialdemokraterna hade 1518 backlinks och 181 domäner som pekade mot dem.
  • Moderaterna hade 1189 backlinks  och 57 refering domains
  • Miljöpartiet hade 918 backlinks och 43 domäner som pekade mot dem.

Ett parti som inte finns i riksdagen är piratpartiet. Det lilla partiet hade 1494 domäner och 56 282 backlinks och hade toppat listan. Det är en fingervisning om att Piratpartiet har förstått sig på Internet och engagerar inom sitt kärnområde dvs IT-frågor.

Men moderaterna kanske inte ska gråta de har ju  bloggaren Carl Bildt i sitt stall och där får de in  28 764 backlinks och 411 domäner…Alltså betydligt fler än den officiella webbplatsen.

Fast å andra sidan är Carl Bildt en liten pygmé ifall han blir jämförd med opionionsbildaren Johan Norberg som hade 45 801 backlinks och 541 domäner som pekade mot sin blogg.  Med sådana siffror slår han Sverige största bloggare den 18-åriga tjejen Kenzas som blott hade 16 971 backlinks och 374 domäner som pekade mot hennes webbplats. Att som Norberg gästblogga på Metro verkar alltså vara en framgångsrik strategi.

I den här mätningen tar man inte heller hänsyn till hur pass hög pagerank de olika länkarna har eftersom länkarna värderas lika högt Kalle Kulas kommunist sajt i Lerhylta värderas exempelvis lika högt som en länk från the Economist. En webbplats kan också ge flera backlinks.

Själv blev jag förvånad eftersom man kan tycka att det borde finnas någon korrelation mellan opinionsläget och antalet länkar.

Eftersom informationen på partiernas officiella webbplatser ofta är toppstyrd får den mer officiell prägling och vi blir mer engagerade av bloggarna. Min slutsats är att officiella webbplatser har tråkig information och brister i sin demokratiska funktion eftersom vi inte blir engagerade av dem. Själv blev jag förvånad av hur lite man länkar till de politiska partierna vilket jag tycker tyder på partiernas politiska kris och även brist i engagemang inom it-politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *