Viner
Bedragarviner, marknader och fuskvinbranschen
april 1, 2013
Ministerstyre i åtalet kring Gottfrid Swartholm Warg?
april 20, 2013

Socialdemokraterna behöver tänka om kring småföretagen!

Stefan Löfven och Mikael Damberg debattinlägg hur småföretag ska bli sossarnas nya fokus är lovvärt och småföretagare är en grupp som sossarna definitivt skulle kunna få med sig – men knappast med detta utspel.  När jag läser deras förslag låter det DDR-byråkratiskt och från 80-talet.  Det här är vad de borde göra för att få kontakt med småföretagare

Som småföretagare behöver jag inte exportstöd. Exportstöd är säkert bra för stora företag men har i verkligheten aldrig gått till småföretag. Bra idéer sprider sig till utlandet – utan någon byråkratisk statlig organisation (läs exportkreditnämnden och Nutek) som man måste fjäska för.

Kortare betalningstider är inget problem för de flesta småföretag eftersom vi oftast får betalt av andra småföretag. Att inte betala i tid är något som storföretag har satt i system då de är en stark förhandlingspartner och de mellanstora bolagen får agera bank.

Att blanda in bankerna i nyföretagargarantier är en rätt ok idé om det grös rätt men  troligtvis innebär det bara ännu mer pengar till bankerna eftersom de därmed kan minska sin risk men de borde finnas incitament för banker att låna ut till småföretag istället för till bostadsmarknaden och till andra banker. Det borde även finnas alternativa finansieringsmöjligheter än att gå via bankerna. Kolla på crowdfunding projekt om ni vill ha inspiration!

Vad Sossarna borde göra för att attrahera småföretagen

Om fler måste jobba finns det 5 bra förslag för att minska arbetslösheten:

1. Sänka  arbetsgivaravgiften
2. Sänka arbetsgivaravgiften
3. Sänka arbetsgivaravgiften
4. Bygga upp skyddsnät för småföretagare och nystartade bolag
5. Öka transparensen kring upphandlingar

Arbetsgivaravgiften är svår att slippa undan men en princip om man vill få fler att jobba måste vara att sänka priset på arbete så att det blir billigare att anställa. 

I veckan fick jag frågan av en yngre person hur han skulle göra med pengar som han hade tjänat på Internet och jag försökte förklara för honom hur pass mycket skatt han kommer betala. Att ha skatter på upp emot 50% (dvs semesterersättning och arbetsgivaravgifter) och dessutom ha skatt på vinster innebär att väldigt lite pengar kan återinvesteras i företaget och samhället.

Tyvärr väljer många mindre svenska IT-bolag väljer att lokalisera sig på Malta eftersom – skatterna där är betydligt lägre. De större IT-bolagen försöker göra IPO:s och lanseras i USA eftersom det ger mycket pengar. Ifall de lyckas med att bli uppköpta skickas pengar till skatteparadis som Isle of man, Jungruöarna etc – vilket innebär att de ofta slipper betala skatt helt och hållet.

En princip skulle kunna vara att man sänker arbetsgivaravgiften på bolag som har moderbolaget i Sverige vilket troligtvis är emot europeisk lagstiftning men som borde utredas. Företag som har moderbolag i andra länder kan alltid internfakturera och slippa företagsskatter. Om du söker på allabolag.se ett valfritt stort svensk bolag så finns det få bolag som inte har ett moderbolag eller stiftelse dit pengarna flyttas.

En annan viktig aspekt för många småföretag är att det borde finnas ekonomiska skyddsnät ifall man blir långtidssjuk eller arbetslös. Själv har jag ett jobb samtidigt som jag kör mitt egna bolag. Ifall man blir arbetslös är man helt utanför försäkringssystemet även ifall man står till arbetsmarknadens förfogande. Sanningen är att många småföretagare står utanför de försäkringssystem som finns. Jag skiter i sjuklöneveckan eftersom jag aldrig är sjuk i en vecka utan problemet är att man står helt utanför det etablerade systemet.

Slutligen borde transparensen kring all upphandling vara total. Tvinga myndigheter, landsting och kommuner att lägga ut all upphandling på nätet. Det ska vara gratis att söka efter alla upphandlingar.

Comments are closed.