Håkan Juholt
Juholts sedelpress – smutsig politisk kampanj från Moderaterna
augusti 27, 2011
Amerika har börjat med arbetsmarknadspolitiska åtgärder
september 7, 2011

Snart dags för AAA i USA?

Barack Obama saluda a Hugo ChavezJag undrar när det blir legitimt för USA att få tillbaka högsta kreditbetyget AAA. I förra veckan sparkades Deven Sharma som var VD:n som var ytterst ansvarig för att S&P vågade nedvärdera amerikanarnas kreditvärdering.

Nu har samtliga större kreditinstitut amerikansk bas så det är väl bara fortsätta att låna för att täcka budgetunderskott och öka den lagliga gränsen för upplåningen.

Jag skulle tro att S&P haft både politiska och ekonomiska påtryckningar kring nedvärderingen….Strax efter nedvärderingen gick Obama ut och sa att USAs kreditvärdighet alltid skulle vara AAA som om det var en absolut sanning.

Jag läste i veckan en artikel att Tea party rörelsen vill satsa ännu mer pengar på försvarsindustrin enligt Keynsiansk modell. Den cyniska fördelen med att satsa på försvarsindustrin är att pengarna hålls inom landet – och man slipper konkurrens från andra länder som kan producera billigare.

En annan nyhet som jag kommer vilja läsa mer om är Venezuelas president Hugo Chavez som vill flytta sina guldtillgångar från västländerna till BRIC-länder. Chavez vill ta ut Venezuelas guldreserv på $11 miljarder USD vilket motsvarar en riktigt stor mängd guld på 211 ton! Guldet vill han flytta från Europa (dvs Schweiz och London) och USA och placera dem i Kina, Indien och Brasilien.

Enligt en politiskt bedömare är anledningen är att Chavez vill skydda sina tillgångar. Men det finns även en politisk dimension där han ser hur västvärldens maktelit plockar ut råvarutillgångar som olja och mineraler från Mellanöstern, Afrika och Sydamerika….Kolla videon…

Euro ser det lite mörkare ut för….I alla fall när man läser Economist. När jag läser tidningen får jag intrycket att man vill att fokus flyttas från den amerikanska kontinenten till den Europeiska. Världsekonomin har väl inte råd med två stycken områden som snyltar på resten av världen. Det framgår mer och mer att Europa inte är ett homogent politiskt och ekonomiskt område och att enskilda länder kan spelas ut mot varandra. Den mest kommenterade nyheten är att Tyskarna börjar tröttna på att stödja Euron. Eller som en affärsman uttalar sig i online tidningen: Jag stödjer euron men inte till vilket pris som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *