Mario Draghi ny president över ECB
oktober 31, 2011
Varför har vi en självständig riksbank egentligen?
december 16, 2011

SAAB affären: Kineserna, Ryssarna och den Svenska bilfabriken

Enligt EU kan samma person äga bank i 4 EU länder (Estland, Lettland, Litauen och England) men han kan inte köpa in sig i ett konkursdrabbat bilbolag.

Saab 9-5 AeroEnligt en artikel i Dagens Industri och New York Times kan General Motors sätta stopp för försäljningen av biltillverkaren Saab till kinesiska Youngman och Pang Da. Det var kanske inte helt oväntat eftersom GM har varit en bromskloss hela tiden från dess att de sålde bolaget till den glada entusiasten Victor Muller istället för direkt till ett kinesiskt eller ryskt bolag.

Nu handlar det om tekniklicenser som ska stoppas och GM:s talesman James Cain är inte specifik kring vad som är problemet. Naturligtvis kommer Sverige att backa för vi vill väl inte ha några exportrestriktioner på Ericsson? Konkurrens är bra men inte från andra – inte ens en konkursbo får köpas upp.

SAAB affären har blivit en utrikespolitisk fars av sällan skådat slag där politikerna å ena sidan säger att de inte kommer stödja projektet å andra sidan ställs det minst sagt orimliga politiska krav. För att affären skulle gå igenom hade den Svenska regeringen, Europeiska Investeringsbanken och GM tvingade att säga ja innan den 15:e november vilket de uppenbarligen inte gjorde. Samtidigt har den svenska ambassadören i Washington varit inkopplad i projektet.

Kommer du ihåg Vladmir och bilfabriken?

Visst var det märkligt att Vladmir Antonov hindrades att köpa in sig i SAAB. Antonov kunde vid en viss tidpunkt äga banker i 4 EU länder (Estland, Lettland, Litauen och England) men han kunde inte köpa in sig i ett konkursdrabbat bilbolag.

Genom sitt ägarbolag Convers äger (?) Antonov även banker i Ryssland, Panama och Dominikanska  republiken. Borde det inte vara mer reglerat att driva bankverksamhet än bilfabrik? Stackars Vladmir fick inte ens köpa upp tillgångarna i form av byggnader i företaget!

Den litauiska centralbanken och Vitas Vasiliauskas anklagade Antonov för vårdslös kreditgivning och de ska redan i januari 2011 ha krävt förbättringar i banken Snoras. Den officiella kritiken mot Antonov har handlat om att man har lånat ut pengar för lättvindigt – vilket tvingade fram en nyemisssion våren 2011 och därefter handlade det om att centralbanken vill ta över hans tillgångar. En centralbankschef i Litauen går troligtvis att muta och Vitas Vasiliauskas är långt ifrån ojävig i situationen (beskrivs nedan).

Långt senare dvs kring 23 november kom det nya rapporter att ryssen Antonov hade förskingrat pengar och en internationell arresterings order kom från Litauen – vilket knappast kan ha förbättrat situationen för Antonovs banker. Professor Anders Åslund,  uttalade sig om siffror på 9 miljarder kronor som skulle  i en artikel i Dagens Industri. Åslund som varit med i i Bilderberggruppen har tidigare varit knuten till Washington och den förra ledaren Boris Jeltsin – som i sin tur kom till makten med stöd från G8 ledarna.

Under november 2011 kom det flera mediala utspel kring Antonovs kopplingar till den ryska maffian och förskingring och då befann sig Antonov i England. Jag har aldrig förstått de ryska oligarkerna förutom att de ryska oligarkerna ofta påträffas i London, plundrar Ryssland på naturtillgångar och kapital, har en förkärlek att stödja engelska fotbollslag.

Att tvätta pengar genom att låna ut pengar till företag på obestånd är en vanlig metod – men samtidigt är det ingen hemlighet att de baltiska finansinspektionerna går att muta och att han har stött sig med mäktiga intressen i väst.

En gång tog Antonov över den lettiska sparbanken som hade monopol i landet. Själv undrar jag hur Antonov har kunnat finansiera sina banker och vilket stöd han har haft från Putin.

Det har hänt mycket konstigt runt SAAB…

Den högst juridiska ansvarige har lämnat fabriken, vår näringsminister säger upp sig och avgår och den förra VD:n lämnade det sjunkna skeppet. Reinfeldt duckar och skyller på Europeiska Investeringsbanken. Riksgäldens ordförande Bo ”Mr Fix It” Lundgren gör som sin partikamrat och ställde sig i juni 2011 frågande till Europeiska Investeringsbanken i Aktuellt.

Europeiska Investeringsbanken å sin sida hänvisade först i juni 2011 till ett pressmeddelande enligt tv-programmet Aktuellt och vid den tidpunkten ville de inte göra fler kommentarer.  Den senaste pressreleasen från EIB gällande SAAB var vid den tidpunkten mer än en månad sedan och där angavs orsaken att de inte var någon liquidity provider! Nyfiken som jag är kollade jag vilka projekt som kommer finansieras från EIB och under samma period dvs i april och maj hade de beviljat tre projekt från Tyskland, 2 till spanien, 1 till Österrike, 1 till Italien och 2 lån till länder utanför EU där en tysk bank var inblandad. I min värld låter det minsann som att EIB agerar liquidity provider

Den 28:e juli 2011 kom ett nytt uttalande från pressombuds EIB:s nyutnämnde presstalesman Per Isaksson angående den ryska inblandningen där han säger att Europeiska Investeringsbanken redan 2009, vid projektutvärderingen, tog det binära beslutet att inte släppa in Anatov. EIB skulle omedelbart ha meddelat den svenska regeringen om beslutet. Även riksgälden skall ha fått den informationen. Frågan man ställer sig i såfall är varför näringsminister Maud Olofsson och den svenska regeringen hävdat att man väntar på beslut från EIB.

Enligt uppgifter i Dagens Industri den 27:e juli 2011 har EIB:s ordförande, den belgiska socialdemokraten, Philippe Maystadt sagt att Antonov aldrig kommer att godkännas som delägare. Detta har han sagt till vd:n för den belgiska lobbyorganisationen Clepa Lars Holmqvist. Clepa är ingen liten organisation utan representerar 2500 underleverantörer inom bilindustrin i Europa med mer än två miljoner anställda i 18 länder.

Men Philippe Maystadt har inte konstigt nog inte uppgett några skäl och orsaker. Lars Holmqvist på Clepa tycker att det inte är något konstigt med detat utan forsätter intervjun i DI angående rykten om penningtvätt: Ingen aning. Det förekommer så våldsamt mycket rykten om alla ryssar. Men jag tycker att det är rätt så ointressant. Det viktiga för oss är att Antonov inte är någon lösning”.

Därför får Ryssarna och Kineserna inte köpa SAAB – orsakerna man inte pratar om…

Enligt Anatovs svenska talesman, Lars Carlström, handlade det lite flummigt om prestige inom EIB.
Man har en gång sagt nej och då vill man visa att man hade rätt från början. 

Fast det handlar nog inte bara om prestige utan en kombination om amerikansk inrikespolitik och bevakning av teknikutveckling. GM köpte upp SAAB 1990 och har fortfarande preferensaktier för 326 miljoner dollar i SAAB.  GM kan alltså i hög grad påverka konkurrsbeslutet. Kan det vara så att SAAB:s ägare GM är rädd för att teknologi ska överföras till Ryssland eller Kina? Varken Kina eller Ryssland har någon utvecklad bilteknologi eller bilproducenter och tänk vad som skulle hända om teknologin fördes över i österled till länder med stor inhems marknad. I Ryssland finns stora marknader och även andra intressen. Då  är det billigare att lägga ner bolaget än att stöta sig med det mäktiga bilbolaget och riskera att låta tekniken komma till det tredje och stora och mäktiga landet i öster.

För tre år sedan sattes GM i konkurs

Det var ungefär 3 år sedan GM sattes i konkurs. General Motors var under finanskrisen i stort sett konkursfärdig och bolaget löste det med ett sk Chapter 11 omorganisation genom att låta amerikanska finansdepartementet gå in och finansiera med gigantiska mängder av miljarder skattedollar. Som säkerhet fick finansdepartementet ett 61% ägande i bolaget. Sedan minskade de amerikanska skattebetalarna ägandet i bolaget till 33% . Att använda amerikanska skattepengar i Amerika är acceptabelt – men det skulle vara magstarkt om det senare skulle visa sig att amerikanska skattepengar går till att finansiera rysk eller kinesisk bilindustri.

Men det var inte bara i USA som man lyfte in pengar utan belopp förs in även från Baltikum. I Litauen finns en advokatbyrå som heter Lawin som jobbade med GM och Euro obligationer. På Lawins hemsida går det att läsa:

For capital markets work the firm advised the government on three tranches of Eurobond issues. One of these was worth $2 billion, making it the biggest securities issue in Lithuania’s history, and the first placed in a US regulated market since 1997. On the corporate side it advised General Motors Corporation on its $28 billion local exchange offers and consent solicitations as part of its Chapter 11 reorganisation in the US.
På denna advokatfirma jobbade Vitas Vasiliauskas som senare skulle bli centralbankschef i Litauen och med den rollen föra korståg mot Anatov. Vi har alltså ett amerikanskt bolag som tillförs enorma belopp från Litauen – ett land som Sverige lånat ut stora belopp till!

Paradoxen är att ett av de minst miljömässiga bolagen GM räddas med amerikanska och europeiska skattepengar och banklån från Europa vilket gör att de kan lägga ner konkurrenter som de förvisso äger men som finns i andra länder. Med vänner inom en av världens största banker Citigroup Inc och mängder av olika förbindelser med andra storbolag var det väl aldrig någon riktigt risk att ett av USA: största företag dvs GM skulle kursa?

Grundproblemet med SAAB

Grundproblemet är att runt omkring i världen har vi ett gäng bilfabriker som producerar bilar som inte efterfrågas. Tidigare har SAAB stoppats från teknikutveckling och innovation pga sin ägare GM. Vi lär väl aldrig få veta hur internfaktureringarna sköts mellan det svenska bolaget och det amerikanska moderbolaget. Det har istället handlat om att man ska anpassa sig till moderbolaget istället för att utveckla nya idéer och ligga i framkant. GM:s inköpspolicy har dessutom kritiserats eftersom man har kunnat spärra underleverantörer och varit i stort sett maktfullkomlig. (Detta fick Clepa förresten i uppdrag att undersöka). Själva tekniken eller bottenplattan har däremot några år på nacken och kanske inte den främsta anledningen att kineser varit intresserade av företaget. SAAB har ett värde i varumärket som kineserna och ryssarna vill komma åt men som de hindras från.

Från ett politiskt perspektiv har politiker i nästan alla länder önskat ett teknikskifte åt miljömässiga hållet. President Obama satsade en hel del pengar på miljöbilsprojekt och proklamerat att han vill ha en miljon elbilar på de amerikanska vägarna innan år 2015. Tydligen gäller den amerikanska visionen bara amerikanska elbilar. Företag som SAAB hade kunnat göra detta teknikskifte men stoppas pga amerikansk inrikespolitik.

I Sverige är situationen för SAAB annorlunda. Här har potentiella konkursförvaltare börjat slicka munnen efter något att bita tänderna i. Det blir många konsulttimmar och som konkursförvaltare får du ut dina pengar före personal.

Nu är det en situation där ingen svensk vill hålla i yxan och sätta företaget och den fd nationalklenoden i konkurs och arbetarna lever i osäkerhet och lönegarantin verkar gälla. Vi har politiker som inte stödjer industrin och det lär bli skattebetalarna som indirekt är med och finansierar projektet. Samtidigt pågår nya forskningsprojekt där universiteten har gått in och säkrat upp – ifall SAAB faller så kan forskarna vända sig till Volvo.

Och om några månader kan vi läsa en handfull studentuppsatser om varför det som hände i Saab hände…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.