Varför har vi en självständig riksbank egentligen?
december 16, 2011
EU provet – för den som vill bli en EU byråkrat
februari 13, 2013

Regeringens kommunikationsplan gick visst att få digitalt!

RosenbadAftonbladets har läst den svårtillgängliga utredningen om kommunikationen på regeringskansliet och på ledarsidan kritiserat Per Schlingmann att kommunikationen ska ”tillförsäkras politisk förankring”. I dokumentet beskrivs kommunikationsarbetet i regeringskansliet, statsrådsberedningen, information Rosenbad och departementen. I korthet handlar det här dokumentet hur kommunikation ska styras upp och hur ansvarsfördelning ska ske.

Samtidigt ska informationen ske enligt de vanliga buzzworden: öppen, begriplig, saklig, snabb och anpassad. Men om man centraliserar information finns det mycket stor risk att inga av dessa buzzword kommer att fungera vilket visade sig med all tydlighet i Tsunami katastrofen.

Men idag den 28 december 2011 fick jag efter en veckas gnäll dokumentet som ett digital dokument av statsrådsberedningen.

Saker som saknas i kommunikationsstrategin

I dokumentet fanns inga saker som Twitter till alla ambassader och epost till ambassader och tjänstemän. Dokumentet lyser med frånvaro av strategier om open-source eller vad som egentligen menas med öppenhet och transparens – inom upphandling såväl som inom den ”starka” diplomatin.
Läs dokumentet 

Här är länken som pdf-dokument Kommunikationsöversyn – slutrapport

För sociala medier har regeringskansliet tagit fram en checklista under ledning av chefsjuristen som ansvarig för den interdepartementala arbetsgruppen. I näringslivet har jag aldrig hört om en chefsjurist som har liknande arbetsuppgifter. Chefsjurist ansvara för kommunikation i sociala medier – hur kan det gå?

Sverige hade kunnat vara ett föregångsland inom IT istället kommer sådana här tramsutredningar som handlar om kommunikationsmakt istället för medborgarmakt. I  Nordkorea har svenska intervjuer med ambassadörerna stoppats av regeringen enligt Dagens Media och istället ville utrikesdepartementet centralisera informationen och att det är Carl Bildt som ska uttala sig. Är det ett led i den nya kommunikationen?

2 Comments

 1. Karin K skriver:

  Mycket intressant. Jag trodde inte SB Komm fanns. Låter det inte som det kom direkt från Sovjet?

  Men kan man läsa att alla opolitiska tjänstemän ska bort? Det är ju en otroligt stor förändring i svensk demokrati.

  Är inte ambassadörerna Sveriges röst i världen och inte en minoritetsregerings?

  Är det OK att skicka pdf dokumentet vidare?

  • presidentofgalaxy.com skriver:

   Svensk politik har reducerats till moderat PR-strategi och kommunikation. Kommunikationsstrategin blir ett lager som riskera sätta munkavle på tjänstemän och centralisera informationsstyrningen till ett fåtal personer. Men vi är många som tröttnat på att höra samma politiska megafoner. Det är paradoxalt att vi i statstelevisionen ser 2 stycken politiska kommentatorer som får större mediautrymme än partiledarna.
   Själv tycker jag det är sorgligt att minoritetsregeringen godtyckligt kan välja vilka intervjuer de ställer upp på och vilka intervjuer de avstår från. Självklart är det ok att skicka dokumentet vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.