Den dyra lekstugan som vi alla betalar – Sveriges banker
augusti 8, 2011
Steve Jobs om konspirationer…
augusti 25, 2011

Pagerank 10 sajterna och Google

Pagerank 10 sajterna och objektiviteten

pagerank_googleJag surfade runt lite på sidor som rankas med ”page rank 10”.  Det handlar alltså om sidor som rankas högst i hela världen. Pagerank 10 sidorna är fundamentet för Googles algoritm…men rankningen är kontroversiell och gissningsvis finns det många lobbygrupper som skulle göra mycket för att nå den högsta rankingen.

Svenska sajter finns inte med i det absoluta toppskiktet. I Sverige tror jag bara det är Joomla.se, som är ett open-source verktyg, som har en Pagerank 9 som pekar mot en .org domän!

Att ha en stark pagerank innebär stora fördelar från ett konkurrensperspektiv och därför är det många lobbygrupper och företag som säkert skulle kunna göra mycket för att komma med på den högsta rankingen. Tidigare är det många som har försökt att få länkar från sajter som slutar med ändelsen .gov och .edu och därmed har man lyckats få bra positioner på Googles sökresultat.

Gissningsvis är det här ett område som politiker på sikt kommer att försöka reglera och styra. Bland svenska företag har Google.se en pagerank 8 medan Adobe.se redirectas till Adobe.com/se och där har den en 9:a. IIS-stiftelsen som ansvarar för .se domänen har tex bara en pagerank 7. Bland svenska sajter som har en rank 7 finns exempelvis Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, Krisberedskapsmyndigheten och Svenskt näringsliv. Bland tidningar har Aftonbladet en 8:a medan DN har en 7:a.

http://www.usa.gov/
Presentationen från den Amerikanska staten har en 10 i pagerank och nästan 1 miljon backlinks och närapå 14 000 domäner som pekar mot sajten. Sajten är en rätt tråkig medborgarsajt för olika tjänster och dit man kan vända sig föratt få mer information kring den amerikanska staten. Förtroendet för vita huset (whitehouse.gov) verkar ha sjunkit från att tidigare ha legat på en 10:a har den fallit till en  9:a i pagerank.

Man kan tycka att FN borde ha en 10:a men organisationen har bara en 9:a . Som jämförelse kring hur man värderar svensk politik har den svenska riksdagen bara rank8 medan den svenska regeringen ligger ännu sämre på en 7:a vilket är sämre än Aftonbladet men i allafall nivå med Expressen…

http://www.hhs.gov/
United States Department of Health and Human Services ligger på en 10:a. Huvudbudskapet på webbplatsen den dagen jag besökte var hälsoförsäkringar och att vara huvudförmedlingen för hälsovården för alla amerikaner. Sajten har bara 9267 domäner som pekar mot den. Som jämförelse har FN organet WHO en 9:a i pagerank.
Är en kinesisk sajt som inte finns på engelska. Vad den handlar om tja gissningsvis Kinesisk politik…
Sajten har 262 386 189 backlinks och 769 726 domäner som pekar mot den  men själv förstår jag ingenting – ännu mindre när jag kör den genom Google translate men sajten verkar drivas av kinesiska Ministry of Industry and Information.

Europeana
om kultur, museum och bibliotek från Europa. Alltså ingen affärsinformation inte från Europa som rankas som en 10:a och det här verkar vara den enda eu domänen som pekar så här högt…Själv har jag aldrig hört talas om den organisationen tidigare och den har bara 1747 domäner som pekar mot den och knappt 21 000 backlinks.

http://www.universitas21.com
Universitetsnät (där Lunds universitet är med). Den här sajten har ännu färre domäner som pekar mot den – bara 142 stycken och 22 550 backlinks.

http://universityofcalifornia.edu/
University of California har lyckats få högsta poäng trots att det bara är 59 domäner som pekar mot den. Hmm konstigt lite undrar om jag gjort fel… Som jämförelse har Harvard en 8:a och Oxford bara en 5:a.Kan det bero på att man vill hålla sig på god kant med Silicon Valley…Stanford som äger pagerank patentet fick en 8:a i pagerank.

Hur ser det ut för de Svenksa universiteten? För några månader sedan pratade jag med Stockholm Business Center och de sa att bland de starkaste varumärkena i Sverige var KI och deras webbplats hade en 8:a samma som den officiella nobelprissajten. Uppsala Universitet uu.se har också en 8:a.

http://india.gov.in
Government Of India som ser ut som en turistsajt hade i Juli en 10 i PR men har fallit tillbaka till en 9:a.

http://us.cnn.com/
United States Cable News Network har högsta poäng medan Guardian får en 9:a. Propagandamaskinen Fox News har en 8:a vilket är samma som Washington Post. Det extremt subjektiva Fox News rankas högre än Wikileaks som ”bara” får 7 Poäng…

http://piwik.org/
Piwik är ett relativt okänt open source verktyg (fram tills nu) som får en 10:a vilket jag tycker är märkligt samtidigt som Wordpress.org och Drupal.org får 9:or. Piratebay bara får en 7:a men Sourceforge får en 8:a i allafall. Även Skype ligger på en 8:a.

NATO och UN.org får 9:aor i pagerank medan Amnesty.org, CIA.gov och FBI.gov får en 8.a…
Sedan har vi ju Facebook och Google såklart.  Adobe – Adobe Reader Download – handlar bara om att ladda ner pdf-läsaren. Tidigare har Adobe som företag legat högt men nu verkar det som om bara ladda ner readern som ger 10 poäng.

 

Comments are closed.