Herman Cains 9-9-9 plan VS Sveriges 36,42-51,55-25 plan
oktober 15, 2011
Mario Draghi ny president över ECB
oktober 31, 2011

Occupy Stockholm

Igår kanske var en historisk dag idag då Occupy Stockholm började sin första demonstration. Det ska bli intressant att följa utvecklingen i en värld där alla är uppkopplade och där vi tappat tron att marknadskrafterna själva kan lösa finanskrisen. Ja inte ens IMF tror väl det när jag läser deras senaste tal.

Bakom Sergelstorg hade kanske 200 personer samlats och samlingen verkade rätt oorganiserad och anarkistisk. Vad jag kunde se fanns det utöver demonstranterna ett 10-tal poliser och en piketbuss. Demonstranterna använde kassa mikrofoner som man inte hörde och i ett hörn stod några tonåringar och försökte representera Anonymous. Vissa lär ha sovit i tält utanför riksbanken under natten.

Igår passerade jag demonstrationen med mina 2 söner. Vi började diskutera och ställde oss frågan ifall det var ett historiskt ögonblick – vilket jag tror att det kan vara. Men om rörelsen vill representera 99% av befolkningen måste gruppen växa och omfatta pensionärer och medelklass – först då kommer det bli en ny progressiv politisk global kraft att räkna med.

Problemet med det fiktiva kapitalet är långtifrån nytt. Redan 1819 skrev den fd presidenten Thomas Jefferson, som var en av upphovsmännen bakom USA:s självständighetsförklaring, om problemet med fiktivit kapital. Jefferson varnade amerikanska medborgare att de var satta i skuld och att nationen vimlar av fiktivit kapital. Han skrev att stoppa kredit från att expandera skulle kräva mer politisk ekonomisk kunskap än vi besitter.

Källa: Hernando de Soto inlägg om den finansiella ignoransen på Washington Post.

Problemet vi har idag är att det fiktiva kapitalet är globalt.

PS. En annan rätt obehaglig fråga är hur många övervakningskameror som finns kring Sergelstorg. Frågan är knappast hur SÄPO och säkerhetstjänsten bevakar demonstranterna utan hur. Jag undrar ifall det här  fredliga blogginlägget blir registrerat i något register.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.