februari 1, 2023

Nyttiga idioter och politiska grupperingar i Sverige

Politisk propaganda i Sverige: En granskning av ytterkanternas inblandning och främmande makters agenda

En propaganda metod är att stödja politiska ytterlighetspartier och även i Sverige har vi grupperingar på flankerna som stödjer Ryssland och Putins intressen. Frågan är om främmande makt varit aktiv för att förhindra vårt Nato-medlemskap både på den bruna högersidan och den röda vänstersidan.

Att gå hårt in i ämnen där det finns mycket polemik (sk. wedge issues) kring invandrarfrågor har också MAGA-rörelsen och kontroversiella figurer som Newt Gingrich och Steve Bannon med tidningen Breitbart praktiserat med framgång i USA. Den politiska grupperingen har bland annat fått vapenlobbyn och Republikanska partiet infiltrerat av av ryska spioner som Maria Butina och de har ofta stött Ryska intressen och Putins agenda. Sverigedemokraten Ekeroth har träffat Steve Bannon enligt tidningen Daily Beast och har kört samma metod i Sverige inför riksdagsvalet.

Vi börjar med de ryssvänliga Sverigedemokraterna

På höger sidan har vi Sverige demokraterna där malmö-iten Kent Ekeroth var rättspolitisk talesperson till 2012 och den sk järnrörsskandalen och efter det tog han en timeout och lämnade posten som politisk sekreterare 2017. Ekeroth har profilierat sig som en stark motståndare till islam och har en aktiv roll i Counterjihad som är en del av extremhögern. Källa Wikipedia

Ekonomiskt har Ekeroth förmedlat kontakter med olika webbplatser som Avpixlat och Politiskt inkorrekt
som har kopplingar till Sverigedemokraterna. Avpixlat bytte sedan namn till Samhällsnytt som drivs av föreningen för Sverige vänliga intressen som har en postbox i gamla stan som går till c/o Ekeroth. Enligt tidningen ETC är just Samnytt en trollarme med sitt ungdomsförbund och olika grupperingar som styrts av SD:s rättspolitiska talesman Tobias Andersson.

2016 stängdes Ekeroths politiska sekreterare Dick Abrahamsson av från sitt jobb sedan det blivit känt att han spridit rysk propaganda och uttalat stöd för Putin. Källa
På sin Facebook sida skrev Abrahamsson enligt en ledare att den ryska propagandakanalen RT är den enda som rapporterar ”verkligheten”, att Putin är en statsman att buga inför och ukrainskt stridsflyg sköt ned MH17 och länkar till diverse konspirationsteorier.

Vi har också Roger Richthoff Sverigedemokraternas man i Försvarsutskottet (!) som tackade Ryssland vid invasionen på Facebook innan han blev avstängd. En annan lirare är Erik Almqvist fd SD riksdagsman och ekonomisk talesman som var valobservatör på illegalt annekterade Krim och även han var inblandad i järnrörsskandalen!

I Europaparlamentet har vi Sverigedemokraterna Kristina Winberg och Peter Lundgren som är Kremlins bästa vänner enligt en artikel av Patrik Oksanen som har gått igenom Rysslandsindexet.

En annan nyttig idiot är Chang Frick som betalade Paludans tillstånd när han skulle bränna koranen utanför den Turkiska ambassaden.

Rysk påverkan eller egen strategi??

Paludan grundade partiet Stram kurs 2017 och partiets politik går ut på att stänga gränserna och skicka ut en större mängd muslimer ur landet – vars religion inte ska respekteras som religion. Paludan och Ekeroth känner varandra väl och det finns fotografier på dem tillsammans i augusti 2020.

Rasmus Paludan koranbrännar kampanj kan det ha varit en påverkansoperation från främmande makt för att ge stöd till SD/splittra Sverige vilket ledde till ett regimskifte. Efter valet ser man Kent Ekeroth och Simon Kristoffersson från Samhällsnytt som var drivande i att marknadsföra Rasmus Paludans turné under våren där de firar Sverigedemokraternas framgång i valet genom att konstatera att kravallerna ”gjorde sitt jobb”.

Utan den här kampanjen där Sverigedemokraterna gjorde ett rekordval hade vi vi troligtvis inte haft en ny regering. Man kan också fråga sig vilken politisk makt tidningen Samnytt har i Sverige.

Och hur är det med Vänsterpartiet, Feministisk Initiativ och olika kurdiska grupper på vänsterflanken?

Vänsterpartiet hade under lång tid samröre med Ryssland och här är en länk till partiets egna vitbok där de försöker göra upp med sin historia med Sovjetunionen och andra internationella förbindelser. Partiets program hade formuleringar som Sverige är en liten men hungrig imperialistisk stat och deltog officiellt på Sovjetledarnas begravningar. Partiledningen reste ofta österut och träffade exempelvis Sovjets Kommunistiska parti i Moskva, senhösten 1984.

Som enda parti röstade Vänsterpartiet mot att Sverige skulle skicka vapen till den ukrainska armén under våren därefter hade partiet ett extrainkallat partistyrelsemöte där de tillslut fattade beslut om att säga ja till vapen. Jonas Sjöstedt skrev en debattartikel i december i Dagens Arena om att lägga Nato ansökan på is. Ung Vänster har på sin Facebook grupp Swish nummer till YPG och YPJ.

På vänsterflanken har Gudrun Schyman från Feministisk Initiativ (fd Vänsterpartiet) som skrivit på Sveriges Radio om att det behövs fredsförhandlingar som behöver innehålla eftergifter från bägge håll om att avsluta kriget. Just Feministisk initiativ skriver på sin webbplats om böcker från Heval förlag.

I den ryska propaganda är det inte ovanligt att man riktar in sig mot den västerländska dekadensen där genus och miljöfrågor inte sällan får mycket fokus. Även i västerländska länder grupperar man det mesta inom det här som woke-agenda.

Rysk påverkan eller egen agenda? Rojavakommittéernas aktiviteter och deras påverkan på Sveriges Nato-ansökan

Rojavakommittéerna har haft en webbplats sedan 2015 arbetar för att driva opinion för den kurdiska kampen och revolutionen i Rojava och självklart ständigt kritiserat Erdogan. Rojavakommittéernas är registrerade av Heval Förlag och består av ett 50-tal personer. Själva tycker de att deras syften att stödja kurderna i Turkiet är lika harmlöst och godhjärtat som att stödja Binas och humlornas vänner.

Rojava är en autonom region i nordöstra Syrien som delar gräns mot Turkiet, Irak och Syrien och kontrolleras av olika millisgrupper. Rojavakommitteerna känns gammal svensk-kommunistiskt i ordval, tonalitet och grafisk profil (läs Gudrun Schyman). Föreningens bankgironummer går till Heval Förlag som är en ideell förening och delar samma postbox 4081 som Syndikalisterna i Fruvik och Ship to Gaza som stödjer palestiniernas kamp i Israel. Fruvik som är typiska överklass-medelklass områden i Stockholm som Saltsjö-Boo, Värmdö och Nacka och där finns säkert en del rödvinsvänster. Gruppen har också en webbshop där de säljer böcker av Abdullah Öcalan som grundade terroristorganisationen PKK, sjalar, flaggor för YPG. YPG är varken terror klassad av USA eller EU men den Svenska borgerliga regeringen med Billström i spetsen har gått ett steg längre och tagit avstånd från organisationen under Erdogans krav.

Rojavakommittéerna har tagit på sig flera aktioner som upprört den turkiska regeringen. Nu senast hängde de upp en docka som föreställde den turkiska presidenten utanför stadshuset i Stockholm vilket irriterar Turkiet.
På sin hemsida skrev de: Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan:
Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!

Tråd på Flashback om det.


Åklagare Lucas Eriksson vid City åklagarkammare i Stockholm har bedömt att aktionen med en hissad Erdogan-docka inte var brottslig och inte hade höjd för att anses som förtal och liberalernas Johan Persson försvarar dockan med att man får säga vad man vill. Vi har yttrandefrihet.

Skärmdump hur Rojava kommiteernas kampanj visas på den ryska propaganda sajten Russia Today.

Det finns ingen formell organisation för Rojava kommittéerna däremot finns det Svenska Rojavagrupperna som är registerad som en idéell förening. Organisationen strävar efter att samarbeta med progressiva organisationer och krafter i Kurdistan och i Sverige.

Kring den här gruppen finns det också andra radikala grupperingar som Ung vänster, Kurdiska Röda solen som har insamlingsstiftelser, Antifascistiska grupperingar som KÄMPA STHLM och nätverket Allians mot Nato.

Slutligen

Slutligen om man kollar på deras webbplatser och Facebook grupper får man anta att ytterlighets grupperna får svenska statsbidrag och skattebefriade på vissa inkomster som medlemsavgifter och gåvor vilket är högst rimligt för ideella organisationer. Självklart har de rätt till yttrandefrihet och sina åsikter. Det är betydligt lägre krav kring bokföring och revision av ideella föreningar och det behövs transparens kring ideella organisationer för att motverka penningtvätt (AML) och eventuell påverkan från främmande makt.

Eftersom det handlar om ideella föreningar så ska minst 75 procent av föreningens intäkter användas till föreningens allmännyttiga syfte. Man kan fråga sig om organisationerna arbetar med svenskt allmännyttigt intresse. Jag tycker det borde göras en revision på dessa organisationer och personer kopplade till dessa i samarbete med Säkerhetspolisen.

Det är definitivt inte ett svenskt säkerhetspolitiskt intresse att få till en revolution i gränsen mot Turkiet till priset att stoppa Sveriges Nato ansökan vilket samtliga politiska partier står bakom, eller att sprida hat och invandrar fientlig propaganda för att påverka ett svenskt riksdagsval.