Trängselavgiftsbyråkraterna från Hell
juni 20, 2011
Det periodiska systemet för SEO
juni 25, 2011

Framtidens valuta Bitcoin?

George is Keeping an Eye On You!Utvecklingen kan  gå mot lokala valutasystem  och digitala valutor.

Vi kan mycket väl använda olika valutasystem i lokala samhällen. Nya valutor kan ge flera fördelar för det lokala näringslivet som lägre miljöpåverkan och fler deltagare som kan vara volontärer för ett visst projekt. Tanken med dessa valutor är att de fungerar som ett komplement till den vanliga valutan.

Ser man på världsvalutor är det också en monopolsituation med där vi använder monopolpengar som Euro och Dollar. Det paradoxala med värdet på världshandelsvalutorna är att värdet är imaginärt dvs det fungerar så länge som vi har förtroende för valutorna och vi kan handla för dem. I annat fall hade det bara varit papper. Det finns i dagsläget inga alternativ till dollar och euron och därför fungerar systemet.

Lets – lokala valutor

LETS  – Local Exchange Trading System – experimenteras det med runt omkring i världen som i Toronto och i New South West i Australien. Idén är genial på så sätt att man kan få en räntefri lokal kredit. En förening kan tex sätta upp en valuta men även inom ett förtag skulle man kunna använda lokala valutor istället för intern faktureringar.

Bitcoin framtidens valuta?

På sikt kommer vi kanske överge valutor som  Euro och Dollar – eller rättare sagt överge FED och ECB. Ett intressant projekt är digitala valutor som Bitcoin som lanserades 2009 och som Economist uppmärksammade  nyligen i en artikel. Bitcoin har snabbt blivit IT nördarnas favorit och en valuta som du kan köpa verkliga produkter för.

Tanken är att det precis som guld bara ska finnas en viss mängd Bitcoin och enligt vissa kritiker skulle det medföra att det blir ett pyramidspel eftersom det inte finns något underliggande värde. Belackarna kanske har rätt men det finns väldigt många tillgångar som bokförs som tillgångar som inte har något reelt värde. När det gäller guld som räknas som en av de säkraste investeringarna – brukar det sägas att det finns bara 10% i underliggande guld för alla papper som handlas inom branschen. Inom kreditvärderingsinstituten dvs de som gör värderingar av företag och länder är det närmaste världsmonopol med  tre aktörer som inte är speciellt snövita: Standard & Poor, Moody’s och Fitch. I en krönika nyligen i SVD av Andreas Cervenka stälde han frågan kring analytikernas ansvar för finanskrisen.
Att blåsa upp tillgångar för ett land eller företag innebär att de kan fortsätta låna och låna med liten risk…

Bitcoin valutan ska nog ses som ett experiment och ett sätt att stödja alternativ. BitCoin är en virtuell valuta. De flesta producerar denna valutan med en klient som man laddar ner till sin dator ( http://sourceforge.net/projects/bitcoin/ ).

Det finns också handelsplatser där du kan köpa och sälja Bitcoin.  Valutan steg högt i värde för att krascha efter det att man drabbades av en rätt mild hackerattack mot den japanska handelsplatsen Mt Gox. En intressant infallsvinkel är att Mt Gox verkar transparenta kring situationen och berättade öppet kring problemen – ett förhållningssätt som jag tror få banker skulle göra.

Enligt Mt Gox försvann inga pengar utan det handlade bara om ett konto och de har även hitta några konton som var felaktiga. Det finns alternativa handelsplatser exempelvis chilebaserade  (kod för att få rabatt på avgifter: TH-R1168)

Det stora hotet mot att en ny digital valuta skulle bli framgångsrikt är inte tekniskt utan politiskt. I Sverige har vi tex i stort sett monopol på bankverksamhet med ett handfull storbanker. När man ser på betalsystem i världen finns det inga riktiga konkurrenter till VISA, Paypal och Mastercard sfären. Om Bitcoin skulle bli stort skulle vi få se de stora aktörerna agera – marknadskonkurrens är bra förutom på ens egna affärsområde.

Det finns stora finansiella intressen i väst som fruktar en ny valuta och den genomslag det kan innebära på sikt. Några veckor innan den sk hacker attacken gick 2 stycken amerikanska senatorer demokraterna Charles Schumer och Joe Manchin enligt en artikel på Reuters och lobbade mot Bitcoin till DEA (Drug Enforcement Agency) och Amerikas justitiekansler. Deras invändningar handlade om att Bitcoin används för illegal droghandel på underground sajten silkroad. Ja,ja – som om dollarn och amerikanska banker inte används för droghandel, hur var det nu med Iran-Contras skandalen eller rättare sagt BCCI (Bank of Credit and Commerce International).

Fast det är klart Bitcoin är ett – kanske det enda sättet för människor som ekonomiskt vill donera pengar till Wikileaks och det gör knappast valutan mer populär bland makthavarna i Washington.

Men det finns mängder av andra e-valutor som kan slå igenom som e-gold, webmoney och kloner på paypal som epay och ipaygold så vi får väl se hur det kommer att utvecklas.

Anmäl dig till Bitcoin här

Anmäl dig till Bitcoin här

Källor
http://www.communityforge.net/ – de har verktyg för lokalisering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *