När Sverigedemokraternas webbplats sänktes
november 2, 2010
Drupal 7
december 31, 2010

Att få sin webbplats indexerad av Google

Att få sin webbplats indexerad korrekt i Google kan ibland vara rätt knepigt. Ibland måste du trixa en del.


Att få sin webbplats indexerad korrekt i Google kan ibland vara rätt knepigt och tålamodskrävande. Ibland räcker det helt enkelt inte med att sidorna är fixade korrekt utan du måste trixa en del och det är rätt viktigt när du byter plattform eftersom du inte vill tappa länkkraft och antalet besökare. Det här är en övergripande guide vilka steg du kan göra för att klara bytet på ett smidigt sätt.

Steg 1

Nu har jag äntligen uppdaterat den engelska webbplatsen www.brazilrio.org
Morgonen var rätt hektiskt eftersom vårt webbhotell Binero rankad som ”Sveriges bästa webbhotell” låg nere ett antal timmar på morgonen. Jag tror de inte kommer bli utsedda till årets webbhotell nästa år. Ok nu när DNS:en har slagit igenom så indexeras inte sidan upp.

Om du kör Apache som webbserver kan du skapa en fil som heter  .htaccess som du lägger i roten på webbplatsen där du definierar dina viktigaste sidor. Jag har jag skrivit en hel del rewrites för att peka till vart de nya länkarna ligger.
Exempel på en redirect som pekar mot den nya katalogen /photo_gallery iställtet för /before-and-after-photos/photos.

redirect 301 /before-and-after-photos/photos /photo_gallery/

Steg 2

Jag har också sett till att ha en riktig robots.txt där jag definierat hur Google ska indexera mina sidor men enligt Google Webmaster tools får jag nedanstående

felmeddelandet:Webbadressen är begränsad av robots.txt. Vi stötte på ett fel när vi försökte komma åt din webbplatskarta. Webbplatskartan måste följa våra riktlinjer och finnas tillgänglig på angiven plats. Skicka sedan din webbplatskarta på nytt.

Jag testade med en ny och väldigt snäll robots.txt fil som ser ut så här:

User-Agent: *

Det går också att köra slurp kommandon så att konkurrenter inte plockar dina backlinks men det tar jag bort just för tillfället. Så här brukar annars min robot fil se ut med länk till sitemapen och då plockar jag även bort de olika katalogerna till de olika språken.

User-agent: *
Allow: /
sitemap: http://www.www.brazilrio.org.com/sitemap.xml
Disallow: /is
Disallow: /se
Disallow: /sv
Disallow: /no
Disallow: /de
Disallow: /fi
Disallow: /zh
Disallow: /fr
Disallow: /es
Disallow: /pt
Disallow: /ru
Disallow: /tr
User-Agent: Yahoo! Slurp
Disallow: /
User-Agent: Slurp
Disallow: /
User-Agent: ia_archiver
Disallow: /

Steg 3

Ett tricks som seo-gurun Kristoffer Fludder på Medanalys tipsade mig om är att skriva ett blogginlägg och skicka in till Google. Då kan man snabbare få upp den nya webbplatsen.

Därför skriver jag det här blogg inlägget på presidentofgalaxy. 
Detta meddelandet skickar jag från en annan blogg eftersom Google inte indexerat webbplatsen och webbplatskartan vilket jag ser när jag  kör Google Webmaster tools. Temporärt har jag också tagit bort nofollow taggen på alla extern länkar eftersom jag vill att Google ska indexera upp mina externa länkar.

….Kom igen då Google!

http://www.brazilrio.org

Steg 4 – slut resultat

Det tog ungefär en vecka tills webbplatsen blev indexerad och resultatet också visades korrekt i Googles verktyg…När webbplatsen var indexerad i Google Webmaster Tools och i Analytics kan man gå in och se vad som inte fungerar exempelvis sökord och rätta till dessa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *