Flödesschema för att ta reda på vilken religon du bör följa
mars 22, 2010
Ett ord jag saknar i svenska språket
maj 2, 2010

Livet är det som pågår medan vi gör något annat

Washington DC, en tunnelbanestation en kall januarimorgon 2007.
En man med violin spelar Bach i en timme. Under den timmen passerar ca 2000 personer.

httpv://www.youtube.com/watch?v=myq8upzJDJc

Efter 3 min spelande uppmärksammar en medelålders man musikanten och drar ned tempot i sina steg. Han stannar några sekunder och fortsätter sedan vidare.

Efter 4 min:
Violinisten får sin första dollar. En kvinna kastar myntet i hans hatt utan att stanna.

Efter ca 6 min:
En yngre man lutar sig mot staketet och lyssnar en stund, men tittar snart på klockan och går vidare.

Efter 10 min:
Ett barn i 3-årsåldern stannar, men modern drar honom vidare. (Flera barn stannade men blev utan undantag omgående ivägsläpade av sina föräldrar)

Efter 45 min:

Violinisten har spelat oavbrutet. Endast 6 personer har stannat för att lyssna en kort stund. Ett 20-tal personer har lagt pengar i hans hatt, men de flesta utan att sakta in. Violinisten fick ihop 32 dollar sammanlagt.

Efter 1 timme:

Musikanten slutar att spela och det blir tyst. Ingen lägger märke till att han slutar, ingen applåderar.

Slutsats:
Violinisten som spelade är Joshua Bell, en av världens främsta nu levande musiker om man får tro förståsig påarna. Han spelade några av Bachs mest krävande stycken på en violin värd 3,5 milj dollar. Två dagar tidigare spelade Joshua Bell för utsålda hus i Boston, biljetterna kostade i genomsnitt 100 dollar.

Detta är en sann historia. Joshua Bells inkognitospelning på T-banestationen organiserades av Washington Post, detta som en del av ett sociologiskt experiment om perception, smak och människors prioriteringar.  Man ställer frågan: ”Lägger vi överhuvudtaget märke till skönheten i en vardaglig miljö vid en opassande tidpunkt? Stannar vi till för att uppskatta skönheten? Känner vi igen en talang i ett oväntat sammanhang? Hur mycket handlar det om flockmentalitet och många av oss går på exklusiva konserter och betalar dyra pengar för något vi inte har vett att uppskatta?

En slutsats i mängden:
Själv är jag rätt nöjd att jag slapp ifrån fiollektionerna men om vi inte väljer att stanna till när en av världens bästa musiker spelar några av världens mest klassiska stycken på ett av världens dyraste instrument.

HUR MYCKET ANNAT GÅR VI MISTE OM?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *