Spelteori och mänskligt beteende
november 7, 2010
En affär på 23 miljarder som Sverige missar
november 19, 2010

Kommer Brasilien köpa Rafale-planen från Frankrike, svenska Gripen eller USA:s F/A-18?

Det är fascinerande att se hur spelet och storpolitiken kring de 36 stridsflygplanen som värderas till upp till 50 miljarder kronor går till. Hur agerar Frankrike, USA och Sverige i förhandlingarna och vilka kort plockar länderna och företagen fram ur rock ärmarna.

Den brasilianska presidenten Lula är erkänd som en världens skickligaste förhandlare så frågan är inte om utan vad Brasilien kommer att förhandla fram. Trots att Lula kommer att avgå är han extremt populär i Brasilien och stöds av upp emot 80% vilket är exceptionellt för en demokrati. Lula har tidigare sagt att beslut i flygplansaffären ska komma under hans presidentperiod och den nya presidenten Dilma har byggt upp mycket av sin politiska plattform på just Lulas popularitet.

Innan G20- mötet uttalade sig Lula kring betydelsen av att uppnå ett equilibrium om valutakrisen vilket tyder på att han är väl förtrogen med spelteori. Alltså kan man utgå från att den avgående presidenten kommer att välja en lösning som inte bara är bra för leverantören utan även för den köpande aktören – så vilka spelkort har fransmännen, amerikanarna och svenskarna?

Frankrikes spelkort i flygplansaffären är kärnkraft
På G20-mötet sa den kontroversiella Nicolas Sarkozy att han ”litar på” att Brasilien köper de franska Rafale-planen. Frågan är hur den franska presidenten kan vara så säker när de franska planen har en sämre teknik. Dessutom förhandlar den ultrakonservativa proamerikanska franska presidenten med Lula som ursprungligen kommer från en helt annan idétradition från fackföreningsrörelsen och vänstern med starka antiamerikansk inslag. Politiskt går det inte att hitta 2 politiker på G20 mötet som ligger längre från varandra ideologiskt – trots det har Lula sagt att Sarkozy är som att se sig själv i spegeln! Ett konfidentiellt dokument från amerikanarna på Wikileaks från 17:e november 2009  ger en ingående beskrivning av fransmännens positioner och enligt de amerikanska underättelserna skulle Brasiliens beslut att inte välja det amerikanska F/A -18 Super Hornet uteslutande bero på Franska presidenten och den Lulas personliga band och de hade redan hade signerat avtal värda mer än 12 miljarder dollar på atomubåtar, varv etc

Sarkozy har tidigare rott hem affärer med kineserna på smått hissnande 14 miljarder Euro där Frankrike ska leverera uran och kärnreaktorer och 102 airbus plan. Sarkozy kan påverka en hel del i världspolitiken exempelvis skrev New York Times nyligen om de Europeiska förhandlingarna med Iran och i den Europeiska förhandlingsdelegationen ingår Frankrike som ett av fem länder. Lula har tidigare förhandlat med Iranierna inom kärnkrafts området och en lösning där det kärnbränslet fraktas ut ur landet skulle kunna gynna 3:e land. Lula har säkert en hel del att vinna på att hålla sig vän med Sarkozy angående Européernas förhandling men i kärnkraftsspelet i Iran finns även en annan tung aktör – tigerekonomin Turkiet vars EU medlemskap Sarkozy motsäger sig. Irans president har varken speciellt stort stöd eller internationellt anseende så det är en mycket vansklig affär att ro i hamn.

Det ryktas på kommentarsfältet i Dagens Industri att i Frankrikes nationalbudget finns det en post som presidenten kan använda och som inte redovisas öppet och om så är fallet kan han naturligtvis muta befattningshavare men Lula har lite att vinna på att bli mutad och riskera sitt förtroendekapital.

Amerikanarnas spelkort är priset och att man är stormakten i världen – det ger en rätt mycket utrymme…

Amerikanarna har som världens supermakt stora triumfkort men samtidigt har gringosarna inte speciellt bra rykte i sydamerika och supermaktsrollen kan slå tillbaka Sydamerikas största land som har en enorm tillväxt upp mot 7% och ingår både i den sk BRIC-gruppen och den kanske ännu starkare BASIC-gruppen dvs länder där 40% av världens befolkning bor.  Men ifall man har en sämre produkt kan man alltid konkurrera med priset eller med politiska påtryckningar vilket tidigare flygplansaffärer visar.

Att amerikanarna vann i Sverige grannländer Finland och Norge kan förklaras av vår närhet till den gamla fienden Ryssland. Att Norge valde amerikanska flygplan måste det även synas i ett helhetsperspektiv där Norska olje och gas intressen är hotade av Ryssland och  USAs flygplansaffär med  Norge var riggade till amerikanarnas fördel vilket beskrivs i boken ”Fredsnasjonens hemmeligheter” av Erling Borgen där uppköparna  tog specifikationerna direkt ur reklambroschyren!  Läs artikeln här. Även släppta artiklar från Wikileaks bekräftar att affären redan var riggad och att fråga om JAS var ett spel för gallerierna från vårt grannland i väst-  läs artikeln i Aftonbladet här.

När USAs främsta allierade land Israel köpte flygplan fick de kraftig rabatt och betalade 15,2 miljarder dollar för 75 stycken F-35A eller drygt 200 miljoner dollar per plan vilket visar vad prislappen skulle kunna ligga. Det är betydligt lägre än vad offerten är värderad till. I Norges fall hade de gjort beräkningarna på en extremt låg valutakurs och valutakurserna var beräknade i offertunderlaget. Hur den devalverade dollarn går i framtiden spelar stor roll för priset och nypressade 600 miljarder dollarna visar kanske färdriktningen i hur dollarn kommer att gå framöver. Fast å andra sidan Brasilien tillsammans med Kina varit en av de främsta kritikerna av det sk valutakriget där amerikanarna krigar med sin valuta. Ett som är säkert som korvspa är att amerikanarna knappast lär göra en tekniköverföring av flygplansteknologi till framtidslandet Brasilien. Militära hemligheter håller man för sig själva och till viss del till sina allierade. I en ny offensiv för att sälja stridsflygplan till landet, har Amerikanarna följt svenskarnas linje och föreslår att amerikanska Boeing skriver ett partnerskap med det brasilianska flygplanstillverkaren Embraer tydligen har man tagit efter det svenska exemplet och vill överföra teknologi.

Svenskarnas spelkort – tekniköverföring
Enligt tidigare pressuppgifter i Brasilien har svenska Gripen fallit bäst ut i det brasilianska flygvapnets s.k FAB:s utvärdering. Dessutom har engelsmännens visat stöd för JAS enligt tidningen Nyteknik eftersom de vill sälja radarutrustning. (I Norge fallet blockerades radarutrustningen effektivt på ett oetiskt sätt av amerikanska intressen enligt Aftonbladet)

Saab har ett nytt triumf kort och de har skyndat och startat ett projekt att investera $ 50.000.000 dollar i ett forskningscenter i São Bernardo en stad med knappt en miljon invånare som ligger i Staten São Paolo där den brasilianska bilindustrin började på 50-talet. Borgmästare i São Bernardo do Campo är Luiz Marinho som är personlig vän och tillhör samma parti (PP) som president Lula.

På morgonen meddelade vice vd för Saab, Dan Jangblad, och generaldirektören för Saab i Brasilien, Bengt Janér, lanseringen av ett forsknings-och utvecklingscenter i början av december, med prognoser avseende byggstart under första kvartalet 2011. Två områden är under utvärdering  enligt secretário do Desenvolvimento.

Kanske det är bättre med en fågel i handen än 10 i skogen för Brasilien vilket skulle tala för den svenska lösningen.  Samtidigt pågår ett större spel dvs spelet för Brasilien spelet om valutan och där finns inte ens Sverige med i G20 till skillnad mot USA och Frankrike. Hade vi varit en union med våra nordiska grannar hade vi däremot varit med som världens 12:e största ekonomi.

Sverige och Brasilien skulle vara en win-win lösning eftersom landet har en marknad på mer än 190 miljoner personer och Sverige har teknik kunnande. Länderna konkurrerar inte med varandra som ny stormakt utan kompletterar varandra på många sätt på många olika marknader inte bara i kaffedrickande och kaffeproduktion. Utan kanske främst att Sverige har teknikkunnande och Brasilien har en stor inhemsk marknad. Med teknikkunnande och en stor inhemsk marknad kan nya produkter erövra världen. Det finns många exempel på Svenska bolag som framgångsrikt har lagt över sin produktion till det största sydamerikanska landet. I modern tid har vi sett IT-bolag som härstammar från Sverige där det handlat om tekniköverföring och open-source tänkande med globala varumärken som exempelvis  Mysql, Linux (finlandssvenskt), Spotify, Skype och Voodler. På grund av svensk skattelagstiftning och för att nå den amerikanska marknaden har många svenska startup-bolag tyvärr köpts upp av Silicon Valley bolag och därefter drivts med begränsad framgång i den amerikanska ofta hierarkiska företagskulturen. Att Silicon Valley och Boston får konkurrens från nya cluster i  Brasilien, Indien och Kina skulle gagna teknikutvecklingen i världen.

Men i Sverige kommer det väl som vanligt att börjas prata om mutskandaler när affären blir lite mer välkänd. Man kan hoppas att det inte slutar som i Sydafrika, Ungern och Tjeckien med en gråzon till mutträsket utan att de kan hitta en affär som både svensk exportindustri och Brasilien vinner på  dvs ett equilibrium. Det finns ett gammalt ordspråk som säger att bra affärer vinner alla på. För att det inte ska bli en naiv tanke är en förutsättning är att SAAB ger flygplansaffären högsta möjliga transparens så att eventuella motköp går till samhället och inte till individer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *