SATS i Stockholm
augusti 31, 2010
Hårtransplantation
september 10, 2010

Kirurgers kompetens och inkompetens

Det går att rädda många liv i svensk sjukvård med nyckeltal. Jag pratade häromdagen med en av mina bästa vänner vars far var läkare i en mellanstor stad. Hans pappa hade sagt att denna stad skulle han bara låta 2 kirurger operera honom. Liknande tongångar har jag hört från några andra kirurger som jag pratat med under det senaste året.

Det går att rädda många liv i svensk sjukvård med nyckeltal

Jag pratade häromdagen med en av mina bästa vänner vars far var läkare i en mellanstor stad. Hans pappa hade sagt att denna stad skulle han bara låta 2 kirurger operera honom. Liknande tongångar har jag hört från några andra kirurger som jag pratat med under det senaste året. Om det förhåller sig på det sättet och det finns få skickliga kirurger – hur kommer det sig att inkompetenta kirurger får fortsätta jobba?

Den enda logiska förklaringen är att människor är sociala och gör mycket att att accepteras i ett socialt sammanhang och det är inte osannolikt att pga kollegial hänsyn gallras inte de sämsta kirurgerna bort utan de får fortsätta sin verksamhet. Men dessvärre kan det innebära direkt livsfara att ”lägga sig under kniven” om det är fel kirurg som handskas med knivarna.

Det går inte att negligera att en kirurgs arbete är till stor del ett hantverk och det gäller att ha finmotorik för att kunna utföra ett bra jobb. Tyvärr finns det inga möjligheter för dig som patient att ta reda på hur bra en kirurg är. Som ekonom skulle jag vilja att det fanns en del nyckeltal som var offentliga inom sjukvården. Det går i och för sig att vända sig till HSAN (Hälso Sjukvårdens Ansvars Nämnd) om man vill veta mer om en viss kirurg. Men paradoxen är att en kirurg som inte har några anmälningar i HSAN gör troligtvis väldigt få operationer vilket innebär att kirurgens erfarenhet kan ifrågasättas. Vad som är viktigt däremot är att kirurgen inte blivit fälld i HSAN.

Exempel på nyckeltal som borde vara offentliga
För att en kirurg ska vara skicklig måste han eller hon öva och därför skulle jag vilja ha objektiv information om:

  • Hur många operationstimmar kirurgen har
  • Hur många operationer inom en viss operationstyp som en kirurg har utfört tidigare
  • Hur många avancerade operationer som medfört risk för patientens liv har kirurgen utfört
  • Hur många personer som har dött av den kirurgen som utfört operationen

I dagsläget finns denna information inte tillgänglig. Att ha en loggbok över operationsstatistik borde införas i svensk sjukvård – det skulle rädda många liv eftersom kvalitén skulle bli bättre.

Men statistik och nyckeltal i offentlig vård borde inte sluta där…
Det borde gå att göra statistik tillgänglig utan att riskera patientsäkerheten. Exempelvis borde det vara intressant att veta resultatet från olika verktyg (makro kirurgi, mikro kirurgi och på sikt nano kirurgi), vilka vätskor som används, hur länge organ befinner sig i olika miljöer, anestesi, resultat etc. Själv skulle jag vilja veta mer om sambandet mellan bypassoperationer och dödlighet.

Problemet blir ifall det blir byråkrati som inte används men att leverera uppgifter till en webbplats kan vara helt frivilligt för de sjukhus som vill ansluta sig. Från verktyget ska det däremot gå att importera in olika format till de statistik program som finns på marknaden. I min värld går det att bygga ett sådant verktyg för mindre än en miljon i utvecklingskostnader.

Vi som ekonomer skulle få en guldgruva av information eftersom många av oss älskar att köra regressionsanalys på alla tänkbara parametrar och hitta nya samband – vilket skulle innebära att kirurgin utvecklas ännu mer. Kanske skulle det vara möjligt att öka medelåldern med några år istället för att prestigefast hålla fast i gamla dogmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.