Juholts sedelpress – smutsig politisk kampanj från Moderaterna

Pagerank 10 sajterna och Google
augusti 18, 2011
Snart dags för AAA i USA?
augusti 28, 2011

Juholts sedelpress – smutsig politisk kampanj från Moderaterna

Håkan Juholt


I november var jag i Boston och såg TV-reklamen när politiska partier körde över motståndarsidan med smutsiga kampanjer. Det handlar om TV-reklams spottar där man gör det bästa för att smutsa ner motståndaren under 30 sekunder kring ekonomiska frågor.

Negative campaigning innebär förlöjligar motståndarens budskap och tar politiska poäng genom att göra egna tolkningar. I Sverige har vi sluppit denna form av smutsiga retorik men eftersom tekniken fungerar – så har fenomenet alltså kommit till Sverige. När man kollar webbplatsen Juholts Sedelpress så ägs domänen av Moderata Samlingspartiets Riksorganisation på Stora Nygatan 30 och bloggen lanserades under Almedalsveckan av moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.

Att ett politiskt parti ägnar sig åt smutskastning på gränsen till ärekränkning är minst sagt förvånande. Politiker har ett moraliskt ansvar som landets högsta ledare och borde vara bra förebilder för resten av samhället. Juholts sedelpress är mig veterligen den första svenska smutsiga kampanjen på nätet och vi kommer säkert få se fler kampanjer av det här snittet eftersom negativ kampanjande har visat sig fungera.

Hur Moderaterna har lyckats positionera Juholts sedelpress på Googles sökresultat

Juholts sedelpress har enligt Googles rankingssystem en Pagerank 4 vilket är relativt högt och betyder att den har flera starka länkar som pekar mot den.

En hög pagerank betyder i sin tur att smutskastningssajten har stor chans att dyka upp i Googles sökresultat när man söker på namnet Juholt. När jag kollade på Google hade webbplatsen position 5 – den visades alltså på första sidan. Eftersom de uppdaterar sidan med de kommentarer som Juholt har så kommer webbplatsen att fortsätta att förfölja Juholt i alla frågor som är aktuella. Troligtvis kommer sajten delas i sociala media och få än mer spridning och negativ rykteshantering.

Det här är en webbkampanj som har samordnats med andra moderata bloggare för att ge sajten ett högt pagerank men MUF verkar hålla sig utanför även fast de sitter på samma adress som sajten är registrerad på. För tillfället finns det bara 31 domäner som pekar mot Juholts sedelpress och ger sajten kraft. Bland sajter som pekar mot sajten finns SVD och det är intressant att se frånvaron av MUF länkar.

I SvD bladets fall har Sanna Rayman skrivit om ”Det är inte valåret 2014, det är mellanåret 2011 och jag inser att min acceptans för larviga kampanjsajter under sådana år är vansinnigt låg. Därför besöker jag Moderaternas kampanjsajt i ungefär tio sekunder. Sen blir jag trött på tramset.Varför håller de på med det här nu, undrar jag lätt irriterad.

Men i artikeln har Rayman av misstag fått med en länk till sajten och därmed så får den också länkkraft från SvD. Även om ledarskribenten precis som jag själv tycker det är lågtvattenmärke så innebär det att länken från SvD ger tändvätska för kampanjsajten!

Andra sajter som ger Juholts sedelpress tung rankingkraft är Expressen. På Kvällspostens ledarsida den 8:e juli skriver den politiska redaktören Peter J Olsson ett litet  inlägg kring ett fotografi där Juholt figurerar tillsammans med den engelska labourledaren. Peter J Olsson skriver sedan i sin kommentar att han tänker sig en serietidningsbubbla där labourledaren tänker ””Vem, vem är nu detta…?” Lite längre ner finns sedan en länk till Juholts sedelpress. Jag tillhör själv den ironiska generationen och jag har läst många serietidningar som Knasen och Fantomen i mitt liv – men jag vill inte få ironiska serietidningsbubbelskåserier från en politisk redaktör – även om det var en rolig bildkommentar. Lägg roliga bilder på serietidningssidan eller skicka ut dem viralt – istället för på ledarsidan.

 

Det här är alltså en mix av tunga sajter som ger Juholts
sedelpress länkkraft och synlighet på Google

Från moderaternas hemsida så har man lagt till moderata bloggare som Mary X Jensen (mina moderata karameller) och Fredrik Antonsson (Tokmoderaten) och det är en av orsakerna att sajterna får väldigt hög pagerank. Dessa halvofficiella moderatbloggare pekar i sin tur mot Juholts sedelpress.

Mina Moderata Karameller (en blogg som har pagerank 6) och är en rätt välskriven blogg som drivs av Mary. Hon skriver: Jag hade föredragit att det hade kallats sossarnas sedelpress faktiskt eftersom jag nu inte giller personpåhopp, inte ens mot socialdemokrater…Sedan ger hon Juholts sedelpress en länk. Jag förstår inte riktigt logiken kring hur Mary resonerar. Om hon inte tycker om personpåhopp och har kunskap inom media och IT – då måste hon väl vara medveten om att hon ger sitt stöd för Juholts sedelpress genom att länka dit?

En annan blogg som ger Juholts Sedelpress länkkraft är Tokmoderaten (en blogg som har pagerank 5). Tokmoderaten är en halvrolig blogg som jämför Juholt med George Costanza i Seinfeldt och Marve Fleksnes – bloggen blev utsedd i Silver till en av årets Almedalsbloggare. Konstigt nog verkar sajten få rätt mycket av sin länkkraft från socialdemokratiska bloggare – så ifall du skriver tillräckligt provokativt som länkbeten går det att få länkar från de som inte är medvetna om att de ger dig länkkraft….

Även Moderata riksdagsledamöter skriver om sajten och ger Juholts sedelpress länkkraft som exempelvis den helt okända riksdagsmannen Edvard Riedl (Pagerank 5).

Slutligen – ett litet floskligt avslut…

Samtidigt kan jag ha förståelse att man vill hänga ut vidlyftiga ekonomiska utspel – men en granskning bör definitivt inte göras av ett politiskt motståndarparti. Ett samhälle mår bra av att olika politiska åsikter kommer fram och diskuteras seriöst. en stark opposition gör att regeringspartiet måste ligga i framkant för att behålla makten. Det värsta som finns i en demokrati är ifall det inte finns någon seriös opinion.

När man saxar ur Moderaternas riktlinjer för bloggare finns det en del intressant att ta lärdom från
Netikett Version 2011-03-15:

 • Gör inte sådant som du själv inte vill att andra skall göra mot dig
 • Även om du inte delar andra människors politiska uppfattningar så är det oftast inget skäl för att ifrågasätta deras person eller syften
 • Be om ursäkt – alla kan göra fel eller misstag

 

2 Comments

 1. Stefan Hellberg skriver:

  ”Negative campaigning innebär förlöjligar motståndarens budskap och tar politiska poäng genom att göra egna tolkningar. I Sverige har vi sluppit denna form av smutsiga retorik men eftersom tekniken fungerar – så har fenomenet alltså kommit till Sverige. När man kollar webbplatsen Juholts Sedelpress så ägs domänen av Moderata Samlingspartiets Riksorganisation på Stora Nygatan 30 och bloggen lanserades under Almedalsveckan av moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.”
  Negative campaigning är inget som socialdemokraterna kan svära sig fria ifrån.
  Juholts insinuationer om att Reinfeldt tar pengar från dödssjuka människor för att gynna sig själv är djupt motbjudande. Juholt har ju fått mycket lovord för att vara en skicklig retoriker och kunna entusiasmera sina anhängare. Men vad kan han egentligen? Det har varit minst sagt vingligt ända sedan de första turwerna kring Libyen-insatsen. Hans favorituttryck verkar vara ”jag har varit tydlig ”. Om det nu är så, så kan man undra varför han ständigt måste påpeka det. Prata går ju alltid, men vad kan han egentligen? Låt honom sitta kvar! Han är ju den borgerliga alliansens bästa valarbetare inför valet 2014!
  Stefan H i Karlskrona

  • presidentofgalaxy.com skriver:

   Hej Stefan
   Jag håller med om att Juholts ofta använder billiga retoriska poäng (som han själv mest förlorar på) och han är säkert en bra valarbetare för de borgerliga. Men oavsett vad vi tycker om det politiska budskapet är det en avsevärd skillnad att debattera i en talarstol eller att ha en dold agenda. Att det inte finns några alternativ inom politiken är väldigt farligt för samhällsutvecklingen eftersom vi behöver pluralism och transparens. Inom näringslivet brukar det sägas att det bästa ett företag kan ha är bra konkurrenter – då blir man bättre och man måste skärpa sig. Sverige behöver ett bra debattklimat – inte minst inom ekonomiområdet.

   Jag lyssnade idag på P1 där frilans journalist Dan Josefsson, formligen gjorde intellektuell slarvsylta med chefredaktören och ansvarige utgivare Jan Helin om hela mediacirkusen kring Juholts bostad. Aftonbladet var tidningen som startade media-drevet och det har nu visat sig att det finns väldigt lite belägg kring påståenden från början. Att riksdagskansliet går in och ändrar på sin hemsida kring bostäder är en rätt intressant tvist.

   I Sverige klagar vi ofta på Berlusconis media makt i Italien när vi har liknande maktkoncentrationer i Sverige. Många uppfattar Aftonbladet som en vänstertidning – men tidningen ägs avSchibstedt som också äger SvD, Metro, E24, Verdens Gang och Blocket.

   Jag rekommenderar att du läser:
   http://viktor.tullgren.net/2011/10/13/storyn-om-juholts-fusk-ar-en-medialogn/