Krupps affärsmetoder innan världskrigen bröt ut
augusti 21, 2010
Hur staten Pennsylvania en gång ärvdes
augusti 23, 2010

Hur de Brasilianska bankerna startades

Under de koloniala åren hade Brasilien ständiga problem med brist på valuta. Kung John VI av Portugal och Brasilien grundade Banco do Brazil  1808 som fanns till 1829. När kungen återvände till Portugal 1821 tog han med sig all valuta och ädelmetall som han kunde få tag på och Banco do Brazil gick i konkurrs första gången. Fattigdomen i Brasilien blev extrem eftersom mynten gjordes i koppar. När banken las ner 1829 grundades ett system av ”Treasure” (svåröversatt men troligtvis efter nordamerikansk förebild) och valutan milreis som följde pound sterling. Valutan minskades under åren kraftigt från 67,5 till pence till 43,5 vid 1833 och till 27 pence år 1846. En bank grundes i Brasilien med ensamrätt att trycka papper genom sammanslagning av Bank of Baron of Mauá (med kopplingar till Rotschild) och Banco Comercial. 1864 var det en stor depression och rätten att trycka papper övertogs återigen av ”Treasure” ett system som fanns till 1888.

I Brasilien var det revolution 1889. Kejsaren flydde och Deodoro blev Brasiliens förste president.

Jag läser i Illustrerad tidning från 1889  om det nybildade Republiken Brasiliens Förenta Stater att:
…trots allt slöseri med statens medel- och det oerhört dyra kriget mot Paraguay har statens kredit i utlandet varit den bästa…

Enligt Rio tidningen Gazeta de Noticia från 13:e oktober (troligtvis 1889) lyckades Rotschild konvertera Brasiliens utländska skuld till 4% ränta. Genom denna operation besparas landet en årlig avgift av ca 438 000 pd st. Kursen har stått över pari och det  brasilianska pappersmyntet har sålede, haft sitt fulla värde i guld (en milreis=2 svenska kronor) under det att Argentinska republikens pappersmynt fallit över 50% under sitt nominella värde. Även staden Rio upptog för en kort tid sedan ett större lån i London till 4% ränta. Den vanliga räntan i Brasilien har varit 10% för medelstora städer som behövt lån, privatpersoner betala ofta vida mera. Om republiken kommer att åtnjuta samma kredit återstår att se. Stora materiella intressen, för att ej nu tala om dynamiska stå på spel, och Europa, synnerligast England, kommer sannolikt ej att förhålla sig likgiltig inför den timade omstörtningen, som ännu är oberäknelig med avseende på sina följder.

Ty revolutioonen kan lätt medföra ett krig med Argentinska republiken eller ett inbördes krig, i händelse kronprinsessans gemål verkligen stannat och ställt sig i spetsen för en kontrarevolution, eller – värst av allt- ett raskrig. De senaste tidningarna som gå till den 20:e oktober tala om ett nybildat hemlig sällskap bestående av frigivna negerslavar vilka kalla sig Irmandade dos Almas (själarnas brödraskap). Dessa har i provinsen Sao Paolo redan börjat sin verksamhet som består i förövandet av stölder och mord; synnerligen försöker man förgifta sina forna herrar, plundra deras plantager osv. Tidningarna innehålla långa, detaljerade artiklar om detta sällskap, som nog förtjänade sitt eget kapital.

Ja ha då vet man hur Brasilianska banker startades…Ockerräntor på 10% och uppåt till världens mest inflytelserika släkt Rotschild finansierade från London. Rotschild gav stora lån till de som var allierade med England. Det skulle vara intressant att forska djupare i det här området och hur de stora skulderna som finns i Sydamerika i verkligheten kom till och vilka som tjänade på det.

Efter revolutionen övervakade det utländska kapitalet och stoppade alla ansatser till att skapa inhemska industrier. Det förekom att brittiska intressen köpte upp brasilianska fabriker bara för att lägga ner dem direkt – för att förhindra konkurrens. Landet var kringskuret på sina möjligheter till ekonomisk utveckling – tack vare de växande skulderna till utlandet. Funding-lånet från år 1898 innebar att alla tullinkomster från Rio de Janeiro, vinsten från järnvägen samt vattentillgången i Rio konfiskerades som återbetalning på utlandsskulden – alternativet till skuldåterbetalningarna kunde leda till utländsk intervention från England. Den största engelska banken, The London and Brazilian Bank, hade mer tillgångar än Banco do Brasil som gick i konkurs 1898.

På Lloyds hemsida kan man läsa att deras anknytningen till Sydamerika började 1918 med förvärvet av London och River Plate Bank. En senare fusion med London and Brazilian bank resulterade i Bank of London and South America (Bolsa).

Intressant är att Rotschilds wikipedia inte med en mening nämner Brasilien vilket visar hur pass stort finansiellt imperium som denna dynasti  förfogade över.

Kommentar: Jag har gjort mindre korrigeringar på citatet från Illustrerad tidning för att använda modern svenska.

Källor:
A history of Modern Brazil, 1888-1964
avJosé Maria Bello

Illustrerad tidning 1889

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *