Den ryska guldreserven och valutakriget
oktober 8, 2011
Occupy Stockholm
oktober 16, 2011

Herman Cains 9-9-9 plan VS Sveriges 36,42-51,55-25 plan

Den amerikanska republikanska politikern och pizzakungen Herman Cain seglade i oktober snabbt upp som en stark presidentkandidat i olika opinionsundersökningar men verkar tappat en del av sin glans.

Den amerikanska republikanska politikern och pizzakungen Herman Cain seglade i oktober snabbt upp som en stark presidentkandidat i olika opinionsundersökningar men verkar tappat en del av sin glans.

Cain går till val med sin 9-9-9 plan för att nå vita huset. Planen som kan vara inspirerad från videospelet SIMCity 4 handlar om att han vill ha 9% företagsskatt, 9% inkomstskatt och 9% statlig försäljningsskatt (dvs moms).

Strax innan den republikanska debatten släpptes en analys av hans plan som hävdade att 9-9-9 planen var en välsignelse för rika och skulle innebära en tyngre börda för låg och medelinkomst amerikaner.

Platta skatter är rätt ovanligt och i Sverige använder vi  av historiska och rättvise skäl ofta progressiva skattesatser och regressiva skattesatser – vilket innebär inlåsningseffekter. Centerledaren Annie Löv skickade en gång upp en testballong kring platta skatter men har sedan backat efter rätt mycket kritik.

I Sverige ligger företagsskatten på  (31,42% arbetsgivaravgift+ 5 till 15 procent i ytterliggare skatter) dvs  36,42% om vi räknar lågt och så har vi semesterersättning på 12%. Vi har en kommunal inkomstskatt där genomsnittet ligger på  31,55%. Sedan har vi den statliga inkomstskatten som börjar på 20% på inkomster över 383 000 kronor. De som tjänar över 548 300 får ytterligare 5% värnskatt. Den statliga inkomstskatten vill främst folkpartiet förändra.

Momsen ligger vanligtvis på 25%.  Det finns undantag exempelvis alkoholskatt, då räknar skattemyndigheten moms på alkoholskatten dvs skatt på skatten.  Slår vi ihop dessa skatter har vi alltså en 36,42-51,55-25 plan för Sverige.

Källor:
Wikipedia
Skatteverket

 

5 Comments

 1. Björn Brohmée skriver:

  Med ditt sätt att redovisa skatterna och räkna hit och dit så skulle du absolut platsa på Aftonbladet som skribent eller varför inte i regeringskansliet. På båda ställena svänger man hejvilt med uppgifterna, precis som du.

  Lycka till

 2. presidentofgalaxy.com skriver:

  Ja men jag har fördelen att jag kan svänga tillbaka det som är fel. Jag har dubbelkollat med Wikipedia och ändrade arbetsgivaravgiften till 36,42% från tidigare 36%. Kan du vara lite mer specifik vilka uppgifter som är fel så kommer jag naturligtvis att korrigera.

 3. Rikard Utkovic skriver:

  Mkt intressant läsning tycker Rikard Utkovic

 4. Fredrik skriver:

  Missvisande att redovisa statliga inkomstskatten först. Kommunal inkomstskatt betalar man för tjänsteinkomster från första kronan men den statliga delen först på inkomster över 383 000 (för det man tjänade 2010)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.