Microsofts samarbeten med Facebook och Klout
mars 29, 2013
Googles patent ser dig
maj 7, 2013

Har WWW slutat växa i Sverige?

Resumé skriver om en analys om att den svenska delen av Internet håller på att sluta växa.Budskapet är glasklart – de svenska www-sajterna växer inte längre – användandet har flyttat till mobiler och plattor:– Peaken passerades hösten 2012.

Fast är det så glasklart och är analysen korrekt att svenska Internet skulle minska? Det är knappast ett obundet slumpmässigt urval av svenska internet utan urvalet består av KIA-index företag. Kia index består av de traditionella mediebolagen där många sitter fast i dyra lösningar som kräver mycket personal.

En alternativ slutsats hade kunnat vara att personalintensiva företag har svårt att konkurrera i det nya medielandskapet på Internet och tappar marknadsandelar. Men det kanske kommer i följande studier?

Om man ska göra en utredning om Peak Internet teorin behöver man ta reda på hur många fler webbplatser som skapats totalt och hur trafiken ser ut på dessa? Om man kollar internetstatistik.se så ser man tex att det fortfarande är en ökning av domäner under toppdomänen .se under 2012 även om den planas ut men det fanns 261 710 aktiva .se-domäner, sista december 2012. Även om man ser under de första kvartalen 2013 är antalet aktiva domäner stigande.

Men något som talar för peak teorin är att antalet nyregisterade domäner har sjunkit kraftigt. Vad som är noterbart kring domäner är att antalet domäner som avregistrerats har ökat dramatiskt under 2013. vilket troligtvis kan bero på att marknaden har mättats och man städar i sina domänportföljer. Många har registrerat skräpdomännamn och att Google har infört filter som EMD (exact match domain) som innebär att domännamnet tappar i betydelse för rankingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.