Det periodiska systemet för SEO
juni 25, 2011
Sveriges populäraste politiska webbplats
juli 1, 2011

Johan Norberg och den journalistiska etiken

Och så har den annars tänkvärda Johan Norberg skrivit en krönika i Metro kring Globaliseringen. I tidningen Metro hyllar Norberg en bok från tankekedjan Timbro som han skrivit ett kapitel i. Alltså han rekommenderar att läsa sig själv och tankekedjan han jobbar i lagom till Göteborgskravallerna.

Det  är tragiskt att en tidning som Metro släpper fram ren marknadsföring av den  här karaktären och att de inte är mer öppna kring vilka som ligger bakom boken. Fast istället för att hänvisa till sig själv – det blir ju lite knasigt- så hänvisar Norberg  till en Oxfordstudent vid namn Jacob Lundberg.

Fast istället för att skriva Oxfordstudent och ge legitimitet hade han kunnat skriva MUFF:aren Jacob Lundberg som enligt sin egna blogg utrikespolitiskt stödjer USA och interventionism. På sin blogg har han några inlägg om BNP per capita och därefter har han sett på befolkningsvägd tillväxten. Låter lite som Robert Malthus på 1700-talet.

BNP begreppet är ett trubbigt begrepp och har sedan 1950-talet varit underlag för de makroekonomiska målen. I och med u-landsdebatten på 1970-talet började man mer grundligt att diskutera begränsningar med BNP-måttet och de första idéerna till alternativa BNP mått började ta form.

Om man istället hade sett på BNP i relation till miljön tror jag resultatet hade kunnat bli rätt annorlunda. Det är ju rätt intressant sätt att förminska de länder där befolkningstillväxten är som störst dvs Indien, Kina, Sydafrika och Indien eller den konstellationen som kallas för BASIC länderna – som kanske inte av en slump samarbetar inom miljöområdet.

Bland de slutsatser som Johan lyfter fram i artikeln är att  under den senaste decenniet har:

  • Medellivslängden ökade
  • Barnadödligheten sjönk snabbt
  • Allt fler går i skola
  • Barnarbetet minskade från 16 till 13 procent, barn

Ok det bevisar ingenting kring globaliseringen? Förlåt min kritiska läggning men jag tror att under nästan alla 10 års perioder så ökar medellivslängden, barndödligheten sjunker snabbt, fler går i skola osv. Under det senaste 10 åren har det dessutom varit en extrem hög teknologisk utveckling kring Internet vilket medför att man gör materialbesparingar och effektiviseringar i högre grad. Sambandet mellan BNP per capita och konsumtionen av basråvaror tenderar att minska var något som professor Marian Radetski skrev redan om 1990 – fast även hans lösning var att tillväxt är lösningen på miljöproblemet.

Alltså du tar en extremt stor siffra dvs BNP och så sätter du den i relation till något som är relativt konstant (och till fördel för oss som bor i den industrialiserade världen) dvs konstant befolkningstillväxt och tom en åldrande befolkningstillväxt och så uttalar du dig generellt om världens utveckling. Och så kommer man simbsalabim fram till slutsatsen att utvecklingen… gått snabbast i länder som har liberaliserat ekonomin. Snillen spekulerar…
Fast Sverige kan väl knappast inte säga vara en fungerande ekonomi där vi har i stort sett monopolsituation på det mesta som bankverksamhet, energiverksamhet, mediabolag som Bonnier och Schibstedt, systembolag, telecom, bensinbolag etc. De enda områden där vi har en liberal ekonomi och mördande konkurrens är ifall du vill starta en kebabkiosk eller thairestaurang eller liknande verksamhet.

Själv är jag för ord som globalisering och frihet men det är ord som är värdeladdade och kan betyda oändligt mycket mer än att kapital globalt kan fritt flöda till skatteparadis. Samtidigt som uppblåsta tillgångar, felaktiga värderingar och skulder ligger kvar i boksluten.

Enligt Världsbanken är 511 miljoner färre människor extremt fattiga i dag än för tio år sedan skriver Norberg och glömmer bort att det bara är 0.9% av befolkningen som äger 39% av världens resurser.

Genom att sjunga globaliseringens lov i laissez-faire fundamentalism så missar vi mycket information och problemställningar. Globalisering av kapital är långt ifrån samma sak som att prata om fattigdomsbekämpning även om utvecklingen går framåt.

http://www.metro.se/kolumner/globaliseringen-inget-for-medierna/EVHkfv!NKCgmnFtyPxKY/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *