Nordiska bolag som hjälper till vid dödsstraff
augusti 6, 2011
Valutasamarbeten i Norden?
augusti 7, 2011

Felräkningen som sänkte amerikas kreditvärdighet

Hur mycket är egentligen 2 triljoner?

Felräkningen som sänkte kreditvärdigheten i USA ett snäpp till AA+ var enligt Standard & Poors 2 trillions USD. Enligt amerikanska finansdepartementet (treasury) hade det funnit ett matematiskt fel i företagets beräkningar av prognoser kring USA:s gigantiska underskott.

En svensk triljon är  1 000 000 000 000 000 000 (en etta följd av 18 nollor) eller 101 medan i USA är det 1,000,000,000,000 eftersom siffran angavs på Washington post betyder det att det handlar om det engelska måttet trillion.

2,000,000,000,000 USD (vilket motsvarar med fredagens dollarkursen 6,52) =
13 040 000 000 000 kronor. Felberäkningen är svår att greppa för oss vanliga människor. Men tänk om en villa kostar i genomsnitt 2 miljoner innebär det en felräkning på 6 520 000 villor.

Jag undrar vilka andra felräkningar som kreditbolagen lär ha gjort om man räknar fel på beloppen – men de här glada lirarna räknade ju fel på subprime lånen också så vem är förvånad. Det finns i världen bara 3 stycken kreditvärderingsinstitut som mer eller mindre har monopol på marknaden och den magiska siffran som kreditvärderingsinstituten har hakat upp sig på är 4 triljoner dollar.

SvD skriver om kaosvarning och att Kina kommer överväga andra placeringar än dollarn eftersom statsobligationer inte räknas som säkra. Frågan är vad de ska luta sig mot – gissningsvis råvaruplaceringar, afrika och BASIC länder. Fast hur skulle det vara ifall landet satsade sina pengar i sitt egna land?

 

Och vad säger nobelpristagarna…

Nobelpristagare  Krugman skrev först på sin blogg att kreditvärderingsbolagen spelar ett spel som de inte borde ägna sig åt. Han skrev att han var kritisk till budgetnedskärningarna och de vaga teorierna som ligger bakom beslutet. Samtidigt skriver han att det gäller att komma tillrätta med sjukvårdskostnaderna på sikt – men han nämner ingenting om de gigantiska militärkostnaderna eller banksektorn. Senare tog han bort det inlägget eftersom han tyckte att han blev felciterad och skrev ”Ibland kan jag ändrar mina åsikter, när jag gör, jag erkänner det.”

En annan nobelpristagare Joseph Stiglitz gjorde en uppskattning redan 2008 att Irak kriget har kostat 3000 miljarder dollar och han har bla skrivit om hur det stora bankrånet gått till.

Jag trodde ekonomer var duktiga på matematik men det gäller tydligen inte kreditvärderingsinstitutens ekonomer. Eller också är kreditvärderarna väldigt duktiga på ekonomi – sin egna privatekonomi.

Fick förresten den här rappen av en amerikansk kompis – om att höja skuldtaket….

Guldpriset stiger och guldbranschen jublar

Själv simmar jag lugnt – mina egna aktier bara minskar i värde och jag känner inte för att sälja eftersom man drabbas av kapitalbeskattning. Men jag tar även hand om min mors aktier så har jag investerat en del av hennes småkapital i mineralbolag inom guld i Kanada och Ryssland. Tyvärr är det många fonder som inte satsar i fysiskt guld och jag har hört att det är ungefär 10% av allt som investeras i guld som är riktigt fysiskt guld!

Under veckan har jag arbetat med en ny webbplats 24Gold och i fredags satte vi in en annons i DI om investera i guld. Det var en av få positiva rubriker den dagen i tidningen.

24 Gold International är en koncern som är specialiserade på att investera i guld och vänder sig både till köpare och säljare av guld. Men det är kanske inte läge att sälja guld för tillfället guldpriset har den senaste veckan skjutit i höjden som en raket. Augusti brukar historiskt sett vara en månad då guldpriset stiger och osäkerheten och kaoset lär inte minska i samband med nedvärderingen av kreditvärdigheten av Amerika. På måndag lär guldpriset stiga ännu mer.

2 Comments

  1. Torbjörn skriver:

    Ja, två triljoner är mycket det eftersom det är en tvåa följt av 18 nollor. Det är alltså en miljon gånger större än dom två biljoner det är frågan om här. Sverige följer det franska sättet att benämna stora tal medan USA följer det engelska sättet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *