februari 1, 2023

Fastighetsskatten – den mest effektiva skatten enligt Economist

IMG_0228Det är märkligt att vi inte har någon fastighetsskatt i Sverige. Den togs bort och det finns inga politiska krafter för att införa den igen. Men om man kollar vad ekonomer skriver om fastighetsskatter så är de ofta positiva.

Så här skriver tidningen Economist idag om fastighetsskatter.

Fråga en ekonom om vilken som är den mest effektiva typen av skatt och fastighetsskatter kommer att stå högt upp på listan. Fastighetsskatter är mer tillväxt vänligt, än skatter på inkomst, sysselsättning eller konsumtion….Att beskatta mark och egendom är en av de mest effektiva och minst snedvridande sätt för regeringarna att samla in pengar.

Idag hörde jag KD:s ledare Göran Hägglund intervjuas i Almedalen där han nöjd berättade hur fyrklövern hade suttit i Visby och förhandlat om att sänka fastighetsskatten – och det var ju ett billigt sätt att köpa medelklass röster.

Fastighetsskatten var den första skatten som sänktes 2008 när borgarna kom till makten och i Sverige subventionerar man dessutom med ränteavdrag trots att vi har en överhettad fastighetsmarknad. Riksbanken har också hållt räntorna på väldigt låga nivåer vilket innebär att många lyckats göra en bostadskarriär. När samhället lider av arbetslöshet borde man satsat på företagen och sänkt arbetsgivaravgifterna så att det blir billigare att investera.