Vi har inte alls det högsta skattetrycket i Sverige
maj 17, 2013
Interiören i Ivar Kreugers tändstickspalats
november 15, 2015

Fastighetsskatten – den mest effektiva skatten enligt Economist

IMG_0228Så här skriver tidningen Economist idag om fastighetsskatter.

Fråga en ekonom om vilken som är den mest effektiva typen av skatt och fastighetsskatter kommer att stå högt upp på listan. Fastighetsskatter är mer tillväxt vänligt, än skatter på inkomst, sysselsättning eller konsumtion….Att beskatta mark och egendom är en av de mest effektiva och minst snedvridande sätt för regeringarna att samla in pengar.

Idag hörde jag KD:s ledare Göran Hägglund intervjuas i Almedalen där han nöjd berättade hur fyrklövern hade suttit i Visby och förhandlat om att sänka fastighetsskatten – och det var ju ett billigt sätt att köpa medelklass röster. Fastighetsskatten var den första skatten som sänktes och i Sverige gör vi tom tvärtom dvs subventionerar med ränteavdrag trots att vi har en överhettad fastighetsmarknad. När samhället lider av arbetslöshet borde man satsat på företagen och få låga räntor så att det blir billigare att investera men istället gör man tvärtom!

Eftersom vi har en överhettad bostadsmarknad vågar Riksbanken inte sänka räntan vilket skulle vara bra för ekonomin och minska arbetslösheten. Riksbanken skriver i det senaste räntebeslutet där man beslöt att behålla räntan på nuvarande nivå: ”De ljusare utsikterna för svensk ekonomi har tillsammans med låga räntor bidragit till att bostadspriserna ökat.”

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.