Att få sin webbplats indexerad av Google
december 22, 2010
Times utnämning 2010 – året skämt…eller?
januari 3, 2011

Drupal 7

Snart är det nytt år och Drupal samhället runt om i världen firar med att lansera Drupal 7. Själv testade jag att migrera en av mina mindre test platser, http://www.rollingcar.com från Drupal 6.20 till Drupal 7 rc 4.  Det var inte roligt även om jag senare på den stora Drupal dagen installerade den officiela Drupal 7 versionen som fungerade något bättre.

Själv tycker jag det är konstigt att proprietära webbsystem fortfarande har överlevt. Webb content management  system som Epi-server som många svenska offentliga myndigheter kör och Polypoly anser jag ligga steget efter open source världen. Epi-server är rätt osmidigt såvida du inte har programmeringsbakgrund och konsulterna älskar det eftersom de kan ta betalt för att jobba i systemet. Att migrera från en version till nästa lär kosta en förmögenhet. Som beställare kan det kännas tryggt att det finns mängder av programmerare som kan hjälpa dig men samtidigt är det något som är fundamentalt fel när det behövs programmering för att fixa enkla saker.

Själv har jag under ett halvår satt mig in i Escenic när jag konsultade på Svenskt Näringsliv. Escenic är ett bra system som många stora tidningar har valt och har man råd att anställa ett gäng programmerare går det att få till en väldigt snygg sajt och det finns också en rätt aktiv användargrupp. Det går tex relativt lätt att lägga in olika typer av design i artiklar.

Open source system har fördelen att det sitter arméer med altruistiska programmerare och uppdaterar olika funktioner och moduler vilket de ofta gör helt gratis. De stora open source systemen de senaste åren är Drupal, Joomla och WordPress och det finns ingenting som tyder på att dessa inte kommer fortsätta regera. Själv har jag testat alla tre webbplatser under ungefär 3 års tid.

Drupal, Joomla eller WordPress – vilken är bäst?

Drupal har länge varit min personliga favorit inom webb och den har mängder av flexibilitet genom sina moduler och möjlighet att bygga communities. Historiskt sett har Drupal varit roligare att leka med eftersom den är smidig att hantera olika typer av innehåll och inloggningssajter och det finns mängder av tidningar som kör Drupal exempelvis Economist.
Själv har jag valt Drupal för mer komplexa siter som exempelvis http://www.timbercommunity.com.

WordPress har jag hittills använt för enklare webbplatser där SEO funktioner har varit viktiga exempelvis http://www.brazilrio.org. Men frågan som jag börjat ställa mig är om inte WordPress för tillfället helt enkelt är en smidigare plattform. Exempelvis fungerar uppdateringarna betydligt smidigare och likaså brukar de olika pluginerna fungera direkt. Antalet pluginer som finns är också väldigt stort.

WordPress är favoriter för tillfället…
Själva gränssnittet tycker jag är enklare att få snyggt i WordPress och det finns betydligt fler teman som ser snygga ut och det är enkelt att sätta upp en snygg sajt med flera olika funktionalister – inte minst inom SEO:n. Jag vet inte hur många timmar jag har lagt ner att fixa saker i Drupal som helt enkelt finns out of the box i WordPress.

Drupal 7 rc 4
Den release kanditaten i Drupal som jag migrerade till var version 4 och så pass kan jag säga att det inte var en höjdare så här långt. Själva uppdateringen gick väldigt smidigt men problemet är att väldigt få moduler än anpassade till version 7. Alltså kan jag inte få med cloud moln och taxonomier på ett smidigt sätt om jag inte ska sätta mig och koda. Jag har också problem med Skinr funktionen men det går säkert att läsa för att inte nämna de viktigaste modulerna i SEO vilka inte heller verkar klara. Tyvärr är det få moduler som verkar fungera smidigt i version 7. Tyvärr fick jag inte captcha modulen att fungera och inte heller Google Analytics modulen vilket sägs vara anpassade för denna version.

Ett annat problem var att jag helt plötsligt fick en massa konstiga typer som ville registrera sig på min sajt så den möjligheten stängde jag av efter några dagar eftersom jag misstänker att det är spam gangstrar och seo terrorister som är framme. Jag har varit med om liknande en gång tidigare och känner inte för att marknadsföra sex videos och olika skumma tabletter. Därför var jag tvungen att gå igenom alla behörigeter på webbplatsen. För tillfället godkänner jag inte  några nyregistreringar.

Inte heller verkar det finnas speciellt mycket på SEO fronten att hämta ex Nodewords, SEO-friend etc som inte är portade till den nya versionen…ännu…I wordpress finns det mängder av SEO-plugins och där måste du välja beroende på ifall du vill köra ett språk eller flera. Pluginet All in SEO fungerar bra ifall du bara kör ett språk.
Inom Drupalvärlden har de hittills skämtat om att migrera från Drupal till WordPress och de satte till och med upp en modul för skojs skull den 1:a April för de som ville uppdatera men jag tror att skämtet har satts i halsen av många inbitna Drupalister…

Drupal Version 7 tycker jag känns tyvärr lite tungt som att köra Joomla och det ska bli lite roligare när fler moduler än anpassade för den här versionen men jag skulle tro att för de närmaste 6 månaderna så har WordPress en fördel gentemot Drupal… Trots alla nackdelar kommer jag att fortsätta köra Drupal på några sajter- helt enkelt för att jag tycker älskar systemet men som sagt favoriten för tillfället heter WordPress…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *