Herman Cains 9-9-9 plan VS Sveriges 36,42-51,55-25 plan
oktober 15, 2011
SAAB affären: Kineserna, Ryssarna och den Svenska bilfabriken
november 4, 2011

Det stora slaget om mittenväljarna

FiddeDet ska bli intressant att följa Moderaternas senaste förnyelse  där den självgoda nulägesanalysen och PR-strategin trummats in på moderatstämman. Den nya vänstersvängen märks i Borgs kritik kring bankerna sedan någon månad tillbaka och i Reinfeldts linjetal. Häromdagen var det ett tal om miljön och Moderaterna sa sig vilja stå för allmänintresset och även om jag kan tycka att Reinfeldt personligen låter engagerad i miljön verkade orden inte riktigt sjunka in.

Retoriken handlar om att attrahera mittenväljarna och att positionera sig mot mitten och attrahera väljare från den politiska motståndarsidan. Att försöka använda motståndarsidans värdeord och ta kontroll över orden och göra dem till sina egna är något som låter som traditionell varumärkesstrategi. Schlingmann retoriken fungerade ju bra att äga ord som ”utanförskapet” och ”det nya arbetarpartiet” – så varför inte slänga in några nya slagord mot bankerna och för miljön? Occupy Wall Street och miljörörelsen visar att det finns ett spektrum av värderingar som ligger i tiden och kan användas.

Men orden betyder ingenting om man inte har en strategi framåt. Det är tragiskt ifall det räcker med att behärska orden som grund för politikens mål istället för att utveckla Sverige. Cynikern i mig följde PR-strategen Schlingmanns Twitterflöde och han verkade rätt nöjd över en del av Reinfeldts slagord på stämman som han med stor sannolikhet är upphovsmakare till (se bild).

schlingmanns twitterflöde på moderatstämman

På motståndarsidan står en skadeskjuten Juholt som i sitt installationstal en gång lät som också ville gå mot höger och attrahera mittenväljarna och småföretagarna. Precis som kapitalet och de gamla moderaterna (blå Khmererna) kan bli ett blysänke för moderaterna har fackföreningsrörelsen och tokvänstern länge varit socialdemokraternas svagaste länk och bidragit till att cementera betongsocialismen istället för innovation och nytänkande.

Den största orsakerna till att Göran Persons självgoda socialdemokrati en gång förlorade valet var nepotismen, utnämningspolitiken och den hycklande politiken inte harmoniserade med karriärsossarnas egna livsförig. Moderaternas självgoda uppfattning om verklighetens Sverige kan bli ett lika stort fall.
Att moderaternas historiebild kring exempelvis vad partiet stod i apartheidfrågan är inte trovärdigt och innebär att de har blivit en tacksam måltavla på Twitter. Den politiska ironin flödar ordentligt på taggen #stuffmoderaternadid.

Både Reinfeldt och Juholt vet att de måste vända sig till den stora mittfåran av väljare för att leda landet. En jämförelse med de båda partiledarna som är födda på 60-talet är att de har starka särintressen mot sig som ofta företrädes av karriärsmedvetna 40 och 50-talister som gjort karriärer i lobby organisationer, instutitioner och föreningar. Organisationerna är ofta hierarkiskt uppbyggda med finansiella muskler och lång tradition till skillnad mot 60-talisternas individualism. Att kalla näringslivet ett särintresse fick naturligvis Svenskt Näringsliv och den fd moderata politikern Urban Bäckström att gå i taket. Men visst kan det ligga något i kritiken. Vad har Svenskt Näringsliv gjort för småföretagare och för att ta bort etableringshinder i banksystem, telekom, media och energisektorn?

 

Slutligen lite egna åsikter från en mittenväljare om det fantastiska Sverige:

 • Vi lägger grunden via en skola som sägs utjämna livschanser men som tyvärr inte kan hävda sig internationellt och dessutom har tagits över av riskkapitalister som inte skattar i Sverige. Tom bland ”de bästa” gymnasieskolorna förekommer att eleverna inte läser C-språk under ett år.
 • Vi har en sjukvård som är körd i botten som tas över av riskkapitalister som inte skattar i Sverige. Samtidigt bryter vi mot de mänskliga rättigheter när det gäller de papperslösas rätt till sjukvård.
 • Vi har ett banksystem som lånat ut pengar okontrollerat till Baltikum, Irland och Ukraina.
 • Vi har IT-bolag som blir uppköpta av amerikanskt riskkapital istället för att växa organiskt. IT-bolagen borde vara framtidsbranscher för Sverige och Europa.
 • Vi har en lånekarusell på bostadsmarknaden som gynnar de som lånar pengar pga inflationen. Situationen med övervärderade bostäder blir knappast bättre med ränteavdrag och ROT-avdrag.
 • Vi har mängder av nya jobb inom låglönesektorn där människor utnyttjas till svältlöner utan ob-tillägg och anställningsavtal.
 • Vi har mängder av bolag som har lyckats att globalisera sina skatter genom internfaktureringar och moderbolag trots att de driver huvudparten av sin verksamhet i Sverige.
 • Vi har en offentlig sektor som inte har lyckats att förnya sig. Att förstatliga Försäkringskassan och flytta ut några myndigheter är inte den förnyelse som behövs.
 • Vi har ett socialförsäkringssystem som inte är synkat med arbetslöshetsförsäkringen vilket skapar orättvisa villkor för arbetslösa.
 • Vi har bristande transparens inom mängder av områden i allt från statlig upphandling till partistöd.
 • Ensam är inte alltid stark. Den senaste mätningen, från 2005, visade att 17 783 personer i Sverige lever i hemlöshet.
 • Vi har en arbetsförmedling som i sin utövning påminner om STASI och registerar allt om våra medborgare. Om 100 år när AMS register öppnas för släktforskarna kommer de att bli förvånade kring sina förfäder som inte agerade mot övervakningssamhället.
 • Vi har 775 000 fattigpensionärer dvs personer har pensioner som ligger mellan 7 500 och 10 000 kr per månad, före skatt
 • Vi har arbetsgivaravgifter som fortfarande är bland de högsta i världen.
 • Carl Bildt visar som symbol vilket klass samhälle Sverige varit under de senaste 300-åren. Läs en 100-årig gammal kalender och du kan se vilka släkter som kvoteras in på den svenska statsförvaltningen.  Många säger att vår utrikesminister är kompetent. Själv är jag varken övertygad om hans kompetens, integritet eller trovärdighet. Samtidigt kan jag tycka det är kul att följa hans affärsresor på Twitter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.