Valutasamarbeten i Norden?
augusti 7, 2011
Pagerank 10 sajterna och Google
augusti 18, 2011

Den dyra lekstugan som vi alla betalar – Sveriges banker

Mitt i rådande finanskris så satsar kineserna på banker som kommer börsintroduceras. Runt 10
storbanker i städerna väntar på godkännande från myndigheterna innan de börsintroduceras.

Paradigmskiftet mot G7 till BASIC-länderna
Samtidigt varslar den brittiska storbanken HSBC mellan 10 000-15 000 i Europa och säljer häften av sin filialverksamhet i USA. Någon dag senare kommer meddelandet från samma bank att de nyanställer 15 000 i Asien och Latinamerika – vilket inte är så underligt med tanke på att det är där tillväxten finns.  Flyttlasset går från de skuldtyngda G7 länderna till BASIC ländrna dvs Asien och Latinamerika. 
Angry!

Till och med affärsmannen Victor Muller verkar förstå var pengarna finns och i sin hopplösa Tour på pengar till SAAB har han besökt Ryssland, Kina och nu är han i Brasilien. Själv tycker jag det är konstigt att vi i Sverige inte anställer folk som pratar portugisiska. Företagsledarna verkar inte ha fattat att i Brasilien med drygt 190 miljoner invånare pratar nästan ingen engelska och det finns en stor outnyttjad kapacitet i våra invandrare.

Och hur gör bankerna  i Sverige?

Det har senare visat sig att de svenska bankerna Swedbank och SEB år 2009 hade lånat ut så mycket till Baltikum att de var nära konkurs – vilket Anders Borg bla berättade på ett ekonomiskt seminarium. Problemet löste man genom att ge banken dispens från att göra en kontrollbalansräkning (något som måste göras när företag är nära konkurs) och problemet löstes med att de exkluderades skulderna i Baltikum. I tidningarna var det inte speciellt mycket uppståndelse kring 2 bankers dribblande med räkenskaperna utan det var locket på. Frågan nu är hur vi ska hantera bostadsbubblan – ska dessa också exkluderas från bankernas räkenskaper? Hur ska vi hantera lån som vi har till andra länder och deras banker?

Vi har de ”systemkritiska bankerna” som skyddas till varje pris. Bankerna är så stora att de kan inte gå i putten (eller?) och resultatet blir att de slipper betala för sitt risktagande. Man borde ställa frågan om det överhuvudtaget är ekonomiskt försvarbart att låna ut pengar utan att kräva amortering?

I Stockholm har vi världens dyraste lekstugor i form av bostadsrätter på 30 kvm som är värderade till 2 miljoner. Systemet har fungerat eftersom de som köper lägenheterna tänkt att det finns en större idiot som kommer köpa lekstugan till ett ännu högre pris och att man därför kan tjäna pengar på inflationen. Men teorin om den större idioten måste någonstans sluta med den största idioten.

Det kommer handla om de fyra banker så få att du kan räkna dem på ena handen men där har du anledningen att vi inte har satsat ekonomiskt i lågkonjunkturen. Borg vill ha pengar i skattkistan för att rädda bankerna – som har lånat ut alltför frikostigt – och därför har han stramat åt finanspolitiken – vilket sänker ekonomin ännu mer. Och i andra länder gör politikerna samma sak…Stramar åt ekonomin…

Och vad borde göras?

Vi har många etableringshinder i Sverige inte bara banksektorn utan även andra branscher som telecom och energisektorn. I rådande finanskris borde vi haft flera banker och fler aktörer som släpps in på marknaden. Finansinspektionen borde ha mandat att se över etableringshinder och ta bort alla hinder för nya aktörer att konkurrera. De stora företagen har skalfördelar gentemot de små företagen när de producerar stora mängder och därför behöver lagstiftningen ses över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *