Steve Jobs om konspirationer…
augusti 25, 2011
Spekulationen i pappersguld…
augusti 30, 2011

Michael Wolfs Sedelpress

[ Reaching to the SKY : A curtain of BEAUTY ] The Swedbank Central Office Tower, Vilnius, Lithuania
Under finanskrisen gick aktieägarna in med smått otroliga 27 miljarder kronor i Swedbank. Styrelsen för banken beviljade i mars i år köpa tillbaka egna aktier för 10 miljarder och så höjde man utdelningen med med 3 miljarder. Och så skrivs det idag om de 10 miljarderna…Totalt handlar det alltså om mer än hälften av aktieägartillskottet som delas ut eller återköps i en bank som var konkurrsmässig. Totalt har banken 9,4 miljoner privatkunder och 657 000 företagskunder.

Alltså vill ledningen plocka ut pengar från banken – men ifall nu ledningen vill ta ut pengar varför ska jag som sparare vilja behålla mitt sparande i Swedbank?

Fast det är klart – det är ju ingen konkurrens på bankmarknaden i Sverige så jag har ju inga alternativ utanför de svenska systemkritiska bankerna. De alternativ som finns är företag som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin som exempelvis Akelius som är ett av de företag som för tillfället ger högst bankränta.

Som tur var verkar Anders Borg ha ökat kapitaltäckningskraven så ledningen kan inte kan ta ut alltför mycket pengar – men det måste verkligen vara en skön sits att vara en systemkritisk bank som inte kan gå omkull. Personligen tror jag att de kan öka kapitaltäckningskraven för banken väldigt högt annars kommer pengarna bara att försvinna till de stora spelarna.

Riskhantering och att bota läskfetma med läsk

I bankfallet står mamma staten för en hög risk även genom den statliga insättningsgarantin. Mamma staten kan alltid tillföra mer eget kapital. Det innebär att bankerna kan redovisa högre tillgångar än vad de annars skulle kunna göra och därmed också öka sin riskexponering ännu mer. Hela situationen med att staten står för den finansiella risken fungerar ungefär som att ge Coca-cola till ett barn som har läskfetma och därmed hoppas att barnet slutar dricka läsk.

Problemet visar sig i högre grad när olika instrument handlas i spekulationssyfte och man slipper att ta risken för att exempelvis ett land går i konkurs eller om förtroendet för en valuta skulle falla. Teoretiskt är det möjligt att sälja försäkringar mot alla möjliga saker som man inte kan täcka upp finansiellt – detta är möjligt eftersom laissez-faire banker i hög grad har slutat med traditionella bankbegrepp som amorteringar. Problemet blir hur bankerna värderar sina tillgångar – men där finns ju tex ett gäng kreditvärderingsinstitut som kan hjälpa till med att leverera luftsiffror.

Det är nästan lite komiskt när man ser vilka lediga tjänster som Swedbank annonserar efter nu i början av augusti vilket visar en rätt stark profil efter kompetens inom riskhantering. Det verkar som om kompetensen behöver förstärkas…

  • Senior Risk Analyst to Market Risk Analysis
  • Specialist in social media
  • Senior Risk Analyst to Counterpart
  • Senior Risk Analyst to Group Risk Control
  • Customer Analyst
  • Head of Settlement Team in Estonia

Hur står det egentligen till med Swedbank i Ukraina och Baltikum? I Ukraina skrevs det 2009 att banken förberedde sig att dra sig ur men kollar man på Swedbanks webbplats idag har man 180 kontor i Ukraina. Verksamheten i Baltikum verkar köra på som vanligt och i en jobbannons skriver man att de har 220 kontor i Baltikum. Jag undrar om vi någon gång kommer få veta hur mycket svenska banker lånat ut till Baltikum. Hur står det till med bostadsmarknaden ifall bostadsmarknaden skulle kollapsa.

Kanske dags att det sätts upp en ny webbplats som som heter michaelwolfssedelpress.se….Kanske det börjar bli dags för Finansinspektionen att släppa in nya aktörer på bankmarknaden?

Kanske dags att pensionsbolaget Folksam som största ägare och förvaltare av pensioner sätter ner foten? Fast Folksam verkar vara tysta i sin kritik. Den gamla sossen Anders Sundström har enligt insiderlistan ungefär 2,5 miljoner kronor i aktier så han är väl gissningsvis glad åt utdelningarna….

Själv nynnar jag på låten Jokerman av Bob Dylan och den underfundiga textraden:
Steal a little, and they put you in jail. Steal a lot, and they make you king.

@bloggitik-c79b4338

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *