Chefsekonom: Inga problem med de svenska bankerna
oktober 12, 2011
Mario Draghi ny president över ECB
oktober 31, 2011

Den nya bankakuten i Europa

Bankerna ska ha kapitaltäckningskrav på 9% och skapa kapitalbuffertar mot statsskulder och totalt ska det finnas kapital buffert på 106 447 miljoner euro och Sveriges andel är 1 359 miljoner euro till slutet av juni 2012. Även Norge som inte finns med i EU ska bidra med 1,312 miljoner Euro medan Finland, England, Ungern, Irland och Nederländerna inte behöver bidra med någon buffert om jag förstår tabellen rätt. Det verkar väl lite fishy att PIIGS landet Irland och Londons alla banker inte behöver något kapital? Om bankerna inte lyckas att få in kapital kommer staterna att gå in och då är det väl naturligt att de kommer att ta ägarandelar vilket medför att de gamla aktieägarna straffas. På radion hörde jag på kvällsekot där det betonades lite kryptiskt som väldigt bra för Sverige och att man skulle hålla ägarandelar av bankerna ifall man tillförde pengar.

Grekerna får sina skuld avskrivningar emd 50% däremot har IMF kvar alla sina skulder på Grekland och vill ha hårdare krav av landets ekonomi. Jag hörde en professor beklaga sig på radion att IMF har aldrig i sin historia skrivit av sina skulder vilket jag gissar fler och fler kommer att börja ifrågasätta (Men det stämmer inte G7 bestämde åtminstone en gång om skuld avskrivningar i ett antal länder i Afrika). Det är uppenbart att världen numera styrs av bokstavskombinationer som G7, IMF, ECB, G8, G22 som förhandlar sig till bra positioner i olika ekonomiska förhandlingsspel. Samtidigt är organ som FN helt överspelade eller som tidigare rapporterats om på drift mot irrevelans och det har väl aldrig varit mer uppenbart vilken svag ledning som finns inom FN.

 

De baltiska länderna och öststaterna verkar vara vinnare på uppgörelsen som lär hindra de västerländska moderbolagen att plocka ut pengar vilket hände för några år sedan.  Berlusconi kritiseras hårt och Dr Doom Twittrar cyniskt att Berlusconi kommer att göra försäljning av tillgångar för 5 miljarder euro per år för att minska en skuld på € 2 000 000 000 000. Inom Europa finns det fortfarande stora problem och grundproblemet är konkurrenskraften – vilket knappast blir bättre när man stryper tillgången på pengar.

Det kommer väl framgå de närmaste dagarna vad som gäller och sådana där småsaker som  ifall kineserna kommer gå in i bail-out projektet – vilket jag antar att många investerare utanför Europa kommer vara tveksamma till – eftersom politikerna kan ändra spelreglerna väldigt snabbt. Washington Post verkar däremot skriva om att paketet mottagits positivt.

Paradoxalt att högerkrafterna  i Sverige vill banker som ägs av euromedborgarna (sk banksocialism)  medan vänsterkrafterna i Sverige med Jonas Sjöstedt inte alls vill ha någon bankakut. Ifall räddningsfonden inte fungerar som det är tänkt lär det finans 2 stycken firewalls som kan skydda Sverige vilket Robert Bergkvist chefsekonom på SEB pratade om på morgonekot. En firewall mellan sydeuropa och Tyskland-Frankrike och slutligen en mot Sverige.

Jag hoppas räddningslösningen kommer fungera bra eller åtminstone bättre än när Sverige sist hade bankakut. Den gamla svenska bankakuten beskrivs ofta som en framgångs saga men framförallt var den tidens bankakut ännu ett sätt för banker att tjäna ännu mer pengar  – samtidigt var det väldigt många småföretag som gick i konkurs eftersom de inte fick lån beviljade. Många företagare lär ha fått problem under perioden eftersom de inte fick några beviljade lån. Jag undrar om det finns statistik på sjukdomar bland företagare under denna perioden…Bankerna behövde sällan ta något ansvar för sin vårdslösa kreditgivning. Bankerna tog helt enkelt de osäkra lånen och fick pengarna direkt från staten. Vad hände med lånen – ja de kunde de ju köpa upp till billig kostnad…ännu ett sätt att tjäna pengar för bankerna.

Vi får väl se hur det går när alla samtidigt i Europa ska spara pengar och hur det kommer bli med lånen till företagen. Det kommer inte bli så roligt för Sveriges exportföretag…I synnerhet inte de som exporterar till sydeuropa och jag  hoppas att de börjar ställa om exporten att mot Brasilien och Kina.

Läs mer om EU:s bailout
http://euobserver.com/19/114093

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *