Twitter Tools pluginet
mars 14, 2011
Tävlingar på Internet
april 9, 2011

Mobila webplatser med WordPress och Drupal

Vad är egentligen en mobilsajt? Vad en mobilsajt är för något beror nog på om du frågar systemarkitekterna på Ericsson eller reklambyrån – men det finns en del saker som skiljer sig från en vanlig webb. Dels finns andra möjligheter i form av lokalisering och att du kan se var personen befinner sig och du kan också identifiera personen som använder mobilen. Samtidigt finns det begränsningar eftersom skärmytan är betydligt mindre.

Nu har jag testat att bygga några mobila webbsajter i två bland de mest populära open source CMS:en på marknaden dvs WordPress och Drupal. Så här gick testet….

Först satte jag upp två mycket enkla webbplatser. Jag gjorde dessa så enkla som möjligt eftersom jag ville se funktionaliteten och jag ville inte heller ha något som störde eller buggade i de olika miljöerna. WordPress brukar inte bugga speciellt mycket men Drupal kan ibland vara en mardröm.

Mobil användning av Drupal 7

PÅ expandtalk.com använde jag Drupal version 7 vilket är den senaste versionen och fortfarande är lite omogen för produktionsmiljöer eftersom det är rätt många moduler som inte har uppdaterats i skrivandes stund. Jag installerade  ett 20 tal moduler som alltid bör ingå i en installationa och utöver dessa modulerna browscap, browscap mobile tools och mobile tools. Som teman installerade jag tre stycken extra teman: Danland, Fusion och Fusion mobile.

Browscap modulen ersätter för PHP: s get_browser () function som är svår (på gränsen till omöjlig) att konfigurera för de flesta användare som delar webbhotell ett annat problem är att Browscap.ini måste uppdateras. Med browscap modulen undviker man konfigurations problem eftersom data lagras i en databastabell, och dessa uppdatereras automatiskt om man regelbundet kör cron job.

Mobile tools är modulen som gör själva webbplatsen mobil.  Det går att ha olika domäner för den mobila sajten och den vanliga. Du kan låta olika användare se webbplatsen och det som kanske var mest elegant med Drupal 7 är att du kan använda Theme switching och använda olika teman för Android, iPhone, iPod, Opera Mini och Blackberry. När jag testade var vissa funktioner buggigt men jag tycker ändå att lösningen är elegant…

Mobil användning av WordPress 3.1.1

För http://www.mobiltseo.se använde jag den senaste versionen av WordPress 3.1.1.  Jag installerade ett gäng gratis pluginer som är användbara för seo, eftersom sajten handlar om mobilt seo. Den mest kända av dessa är nog all-in-seo som de flesta numera använder sig av.

Sedan gick jag bärsärka på min lilla söta webbserver och installerade alla möjliga och omöjliga mobila pluginer som jag överhuvudtaget kunde hitta. Dessa var i skrivandes stund: mobile ads, mobile analytics, mobile barcode, mobile switcher och mobile transcMobil webbsida med wordpressoder. En del av dessa förstår jag mig inte på – eller rättare sagt förstår jag inte nyttan av – exempelvis att visa en 2D streckkod för att navigera till sidan men någon kanske kan berätta vad det ska vara bra för.

Som tema använde jag gratis temat mobile_pack_base och sedan aktiverade mobile_pack-blue. Det finns ett antal mobil teman ifall du är beredd att betala lite extra och det är inga skräckinjagande priser. Bloueblots har tex mobila teman för 20 USD.

För att testa skrev jag några bloggtexter. Totalt tog det mig mindre än 5 timmar att få upp sajten med innformationsinnehåll.

Mobile switcher är en switcher  i WordPress som ändrar tema ifall man använder desktop eller mobilt och den kan känna av vilken browser du använder, mappa dina domäner om du använder en mobil domän eller göra en kombination av dessa 2 lägen.

Däremot fungerar WordPress Mobile Switcher mindre bra med Google eftersom det verkar räknas som man har dubletter av sidorna när man kollar igenom Google Webmaster Tools.
Detta problem har jag tidigare sett på en annan webbplats som jag kör med det mobile switcher som verkar ha problem i Google (se bild).

På den sajten har jag testat att lägga in koden:
<meta name=”robots” content=”noindex” /> i header.php filen. Funkar inte det får man väl lägga till något i robot.txt filen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *