Bankpaniken den 22:a augusti 1907
december 1, 2012
Narvapaviljongen – att ljuga elegant med historien
augusti 30, 2013

Att rådbråka sin hjärna kring riksbanken och riksgäldens kompetens

I veckan sa riksgäldchefen och den gamla moderatledaren Bo Lundgren att han måste rådbråka sin hjärna då han tvivlade på riksbankens kompetens.
– Hur jag än rådbråkar min hjärna har jag svårt att se ett scenario där vi inte kan låna i dollar, det är en överdriven rädsla, säger Bo Lundgren.

Sakfrågan i sig kan man ha synpunkter kring och det är väl egentligen den viktigaste frågan när riksgälden vill låna 100 miljarder kronor vilket motsvarar ungefär 10 000 kronor per svensk utan att det försiggår någon större politisk debatt. Dessutom ska riksbanken föra över 73 miljarder till alliansregeringen (förlåt statskassan) inför valåret 2014 genom att snabbt sälja av guldreserven. Tidigare utförsäljningar av guldet har varit katastrofalt dåliga för medborgarna i Sverige.
Läs mer om den nya utförsäljningen i utredningen om riksbankens balansräkning (SOU 2013:9).

Jag var tvungen att läsa lite mer kring ordet rådbråka för att lugna ner mig. I den betydelse som jag känner till ordet rådbråka så var det en medeltida avrättningsmetod där man krossade alla lemmar och satte upp den avrättade på hjul. Enligt wikipedia var den sista avrättningen 1721.

Enligt SAOB finns det fyra användningsområden för ordet rådbråka: Den medeltida benämningen rådbråkning där man krossade lemmarna, att misshandla någon så att benen eller någon annan kroppsdel blir krossade, en psykiskt ansträngning exempelvis att rådbråka sin hjärna så som Bo Lundgren hade gjort samt att förvanska och förvrida.

radbraka

Sedan jag skrev det här inlägget har förre riksbankschefen Lars Nyberg skrivit en debattartikel i DN debatt den 5:e mars kring riksbankens sätt att fatta beslut för att öka valutareserven. Nyberg avslutar sin artikel med ”Vilka är de verkliga skälen? Kan man lita på underlagen för beslut? Är Riksbanken så transparent som man säger sig vara?”

Comments are closed.