Drupal 7
december 31, 2010
Cyperpower – visioner för Internet 2020
januari 6, 2011

Times utnämning 2010 – året skämt…eller?

2010 var det Marck Zuckerberg som blev vald till "Årets Man" av tidningen Times. Med tanke på tidigare pristagare ställer man sig frågan om det verkligen är en merit att bli utsedd till årets man.

Och så har gammelmedia och Time fegat ut genom att välja Facebooks grundare Marck Zuckerberg till årets person 2010. Enligt online röstningen som Times genomförde hamnade Zuckerman på plats nummer 10 strax efter den arbetslösa amerikanen. Att Zuckerberg har gjort något innovativt och utvecklat en tjänst som används av många människor är naturligtvis behjärtansvärt.

Det är rätt kul att läsa proteststormarna i kommentars fältet i utnämningen och på Facebook. Om Time hade gjort ett objektivt val baserat på sina läsare då hade Julian Assange blivit vald. Assange kom överlägset på första plats  när väljarna fick välja – med mer än dubbelt så många röster i tidningens online röstning. Samtidigt var slutfasen i röstningen ungefär samtidigt som Assange hade stort stöd i media.

En liten bakgrund om företaget som utser årets man och hur fel det har blivit tidigare år…
Det kan vara på sin plats att ge en lite bakgrund om företaget som utser årets man och hur tidigare utnämningar har gått till. Time Inc. är ett dotterbolag till konglomeratet Time Warner och står bakom 130 större tidningar och är alltså ett av världens största mediaföretag. Det är det största tidsskrifts företaget i USA och enligt en pressrelease på Time Incs webbplats skrev de att Assange kom på 3:e plats efter konservativa tea party movement.

Times har tidigare gjort bort sig i tidigare utnämningar exempelvis 1938 vann Hitler och lite senare Stalin. 1979 vann Ayatollah Khomeini utmärkelsen vilket var samma år som den lilla gubben kom till makten i Iran. 1971 vann president Nixon vilket var samma år som de beryktade ”Pentagon papers” publicerades men något år innan Watergate skandalen bröt ut. Alltså tidningen verkar stödja makthavare när deras makt har en uppgående trend.

Utnämningen av Zuckerberg  kom förresten samtidigt som det kom nyheter om att Goldman Sachs vill gör en börsintroducering av Facebook. Investeringsbaknen gör en värdering på 56 miljarder USD för en framtida IPO. Som en jämförelse värderas Nokia till 39,5 miljarder USD. Så kanske ligger det något i utnämningen av Sockerberget och att cash is king

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *