Washington och IMF tycker till om Sverige
september 17, 2011
Chefsekonom: Inga problem med de svenska bankerna
oktober 12, 2011

Occupy Wall Street – får oväntat stöd av nobelpristagare i ekonomi

Occupy Wall Street October 1stProtesterna mot Banksters och företagen på Wall Street börjar få mer utrymme i de traditionella medierna och i tidningen Economist spekulerar man ifall rörelsen kan utvecklas liknande Tea party rörelsen fast på vänstersidan. På nätet sprids det lokala hashtags på Twitter som Occupy DC precis som i mellanöstern. I USA är det de mest progressiva och liberala städerna som Boston, NY, Los Angeles där rörelsen har stöd. Men även i flera storstäder i Europa verkar det finnas grupperingar.

Paul Krugman nobelpristagaren i Ekonomi skräder inte orden och skriver ett inlägg på NY Times att ilskan vänds åt rätt håll och att om protesterna kan övertyga politikerna kan det bli en dundrande succé. Krugman skriver på sin blogg:

”Bear in mind, too, that experience has made it painfully clear that men in suits not only don’t have any monopoly on wisdom, they have very little wisdom to offer. When talking heads on, say, CNBC mock the protesters as unserious, remember how many serious people assured us that there was no housing bubble, that Alan Greenspan was an oracle and that budget deficits would send interest rates soaring.”

Oväntad förståelse från Ben Bernanke och katolska kyrkan

Samma dag som Krugmans blogg kommenterar FEDs Ben Bernanke något otippat  på Washington Post att han har en viss förståelse för ilskan hos demonstranterna i Occupy Wall Street Rörelsen. Katolska kyrkan har på en del webbplatser visat sympatier för Occupy Wall Street och hänvisat till Påve Benedict XVI och hans Caritas in Veritate. Det var inte en dag för sent – fram tills nu har tex katolska kyrkan i Italien stött Berlusconi men nu verkar de ha tappat tålamodet med honom.

Gallup skriver de att vi nu har en situation där ett segment av amerikaner med en mer traditionellt konservativ inriktning – Tea Party – som tar offentliga politiska åtgärder mot vad de uppfattar behöver ändras, medan en annan del av amerikanerna med en mer traditionellt liberal läggning tar offentliga politiska åtgärdermot vad de uppfattar som behöver förändras. Några av mina mer konservativa amerikanska vänner med kontakter inom NYPD kommenterar att det är loosers som ockuperar gatorna i NyC. Loosers eller inte Cervenka skriver idag på SvD att bara 58 procent av alla amerikaner i arbetsför ålder har en anställning och att tre miljarder människor på jorden vill ha en anställning.

Samtidigt är det rätt oklart vad organisationens agenda är och vad de egentligen protesterar mot – förutom att företagens makt, miljöförstöringen och amerikansk militarism.

Nytt datum som ska bli intressant att följa:
November 6 – på årsdagen ett år innan nästa val.

1 Comment

  1. […] när gigantiska utomparlamentariska protester i rörelsen #OccupyWallStreet får stöd från både nobelpristagare i ekonomi, Federal Reserves chef och Katolska kyrkan, som dessutom tappat tålamodet med Berlusconis storkejserligt självförhärligande, fascistiska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.