Keynes mästarens återkomst

Ägnar julledigheten att läsa Robert Skidelskys ”Keynes – mästarens återkomst”. Känns befriande efter att ha läst ett av Dagens Nyheters tramsigaste  och mest okritiska ekonomireportage någonsin som handlade om Euruopas ”bästa finansminister” dvs Anders Borg som längtar hem. Reportaget i Dagens Nyheter hade passat bättre i Svensk Damtidning. Men vilka är det egentligen som är med och utser vem som är den bästa finansministern?

Att kora bästa finansministrar som om det vore en idoltävling är rätt fånigt. Det blir inte mindre fånigt när man läser att det är amerikanska Financial Times 7 manna jury som utser Europas bästa finansminister.

Juryn i Financial Times får idoljuryn och omröstningen i melodifestivalen att framstå som tunga och seriösa projekt. I Financial Times jury hittar vi bla SEB-bankens chefsekonom Robert Bergkvist som är en skicklig ekonom. Men visst är det en konstig twist att bankfolk är med i juryn att utse bästa finansminister? Några veckor efter utnämningen får 500 europeiska affärsbanker dela på 489 miljarder euro några dagar innan julafton som julklapp från ECB till 1% ränta.

ECB ägs av alla riksbanker i alla EU-länderna och de svenska bankerna är tydligen inte med och delar på bankkalaset. Men Sverige är beredda enligt Borg att ge 100 miljarder till banksystemet genom IMF. Kanske de svenska bankerna är med på den billiga finansieringen i euro i februari 2012? Dessutom slipper bankerna drabbas av Tobinskatten om Anders Borg & Company för bestämma vilket de har varit med och lobba för.

Financial Times jury tillhör kanske inte den mest objektiva juryn på planeten men utnämningarna har fått stort mediautrymme. Några veckor tidigare var SEB:s styrelseman och tunga ägare Jacob Wallenberg med i en annan 7 mannajury i Financial Times och utsåg SEB-chefen Annika Falkengren till en världens 50 mäktigaste affärskvinnor vilket uppmärksammades och applåderades i svensk mainstream media.

Till kvällen tror jag att jag ska läsa Kejsarens nya kläder åt min 4-åring. HC Andersens saga är alltid lika aktuell och har en del att lära oss dödliga om verkligheten.

About The Author

sv_SESvenska